Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Volkswagen u nás vlani takmer zdvojnásobil výrobu áut

Daniela Rutsch, predseda predstavenstva Albrecht Reimold, člen predstavenstva pre finančnú oblasť Andreas Paschke a člen predstavenstva pre personálnu oblasť Wilfried von Rath Zobraziť galériu (2)
Daniela Rutsch, predseda predstavenstva Albrecht Reimold, člen predstavenstva pre finančnú oblasť Andreas Paschke a člen predstavenstva pre personálnu oblasť Wilfried von Rath (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Automobilka Volkswagen (VW) Slovakia vlani na Slovensku vyrobila 419,888 vozidiel. "Je to nárast o 99 % oproti roku 2011," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Bratislave predseda predstavenstva spoločnosti Albrecht Reimold.

Spoločnosť v minulom roku rovnako vyprodukovala 268.000 prevodoviek a približne 28,850 milióna automobilových komponentov.

Obrat VW Slovakia stúpol vlani medziročne o 27 % na takmer 6,6 miliardy eur. Podľa člena predstavenstva spoločnosti pre financie Andreasa Paschkeho ide o historicky najvyšší úspech. "V roku 2011 sme investovali 225 miliónov eur. V roku 2012 sa nám podarilo túto hodnotu zvýšiť o viac ako 57 % na 354,5 milióna eur," uviedol Paschke. Zisk po zdanení sa vlani medziročne zvýšil o 26 % na 170 miliónov eur.

Export spoločnosti dosiahol za minulý rok 6,5 miliardy eur, pričom do zahraničia smerovalo 99,7 % vyrobených vozidiel. Najväčším exportným trhom automobilky bolo Nemecko s podielom 40,2 %. Nasledovala Čína s 9,5 % a Veľká Británia (7,1 %).

V roku 2012 zamestnala spoločnosť VW Slovakia približne 1000 nových zamestnancov, čo predstavuje o 12 % vyšší rast ako v roku 2011. Noví pracovníci boli prijatí v súvislosti s výrobou automobilov radu new small family. "Vo februári a v marci sme začali so zamestnávaním nových zamestnancov a približne v decembri 2012 sme ukončili zamestnávanie nových zamestnancov," skonštatoval člen predstavenstva pre personálnu oblasť Wilfried von Rath.

Firma bude prijímať nových ľudí aj v tomto roku. Plánuje zamestnať približne 100 nových špecialistov na začiatok novej generácie automobilov pre lisovňu, ktorú automobilka nedávno dokončila v Bratislave.

 Predstavitelia VW Slovakia podľa Rotha intenzívne rokujú so zástupcami vlády Roberta Fica a odborov ohľadne zmien v zákonníku práce. Ako povedal, podnikanie spoločnosti na Slovensku najviac ovplyvnili zmeny v rámci časového konta. "V ostatných mesiacoch keď sme o tom diskutovali, sme sa dozvedeli, že je tam ochota diskutovať a prispôsobiť sa. Takže preto túto situáciu hodnotíme pozitívne," vyhlásil Rath.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu