Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Žitňanská: Hlasovanie o verejnom obstarávaní bude komplikované

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Utorkové hlasovanie Národnej rady SR o novele zákona o verejnom obstarávaní je podľa predsedníčky poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej jedno z najkomplikovanejších hlasovaní, pretože mu predchádzala zbabraná legislatívna cesta.

Ako povedala Žitňanská, navrhovaná právna úprava by sa mala zmeniť tak, aby verejný obstarávateľ bol povinný nadobúdať od centrálnej obstarávacej organizácie alebo jej prostredníctvom tovary, stavebné práce alebo služby, ktoré sú bežne dostupné na trhu len vtedy, ak ich nevie nadobudnúť lacnejšie priamo sám. Žitňanská tiež upozornila, že vládny návrh dovoľuje úradom pýtať referencie až do trojnásobku hodnoty zákazky.

„To je zjavne neprimerané a umožňuje to vylúčiť zo súťaženia väčšinu možných dodávateľov. Navrhujem preto ako hornú hranicu referencie samotnú hodnoty zákazky, aby sa čo najviac podporila súťaž medzi dodávateľmi a zamedzilo sa tak podstatnému znižovaniu uchádzačov v súťaži,“ povedala.

Právnu normu poslanci prerokovali už minulý týždeň. Hlasovať sa o nej bude v utorok. Minister vnútra Robert Kaliňák totiž v záverečnom vystúpení po jej prerokovaní navrhol, aby poslanci o novele hlasovali 19. marca po vyjasnení množstva pozmeňujúcich návrhov. Do rozpravy sa zapojili hlavne opoziční poslanci. Viacerí z nich predložili aj pozmeňujúce návrhy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu