Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Rusko tlačí na bývalé sovietske republiky, tvrdia Švédi

Švédsky minister Carl Bildt
Švédsky minister Carl Bildt (Zdroj: SITA)

VILNIUS - Švédsky minister zahraničných vecí Carl Bildt obvinil Rusko z vedenia "ekonomickej vojny" proti bývalým republikám Sovietskeho zväzu, ktoré sa usilujú o nadviazanie užšej obchodnej spolupráce s Európskou úniou. EÚ podľa neho potrebuje prijať stratégiu odporu voči takejto politike Moskvy, informovala agentúre Reuters.

EÚ plánuje na najbližšom summite krajín Východného partnerstva vo Vilniuse podpísať obchodné dohody s Arménskom, Gruzínskom a Moldavskom, pričom v hre je ešte Ukrajina.

Bildt na rokovaní šéfov diplomacie EÚ vo Vilniuse dnes uviedol, že Rusko využilo upriamenie medzinárodnej politiky na Sýriu na to, aby prijalo bezprecedentné kroky voči niektorým susedným krajinám. "To, čo sme mohli vidieť v ostatných týždňoch, je brutálny ruský tlak na partnerské krajiny takým spôsobom, aký sme v Európe už dlho nevideli," vyhlásil Bildt.

Partnerskými krajinami EÚ mal Bildt na mysli členské krajiny tzv. Východného partnerstva EÚ, kam patria Ukrajina, Bielorusko, Moldavsko, Azerbajdžan, Arménsko a Gruzínsko. "Zaznamenal som vyhrážky voči Moldavsku, že mu prerušia dodávky plynu a obmedzia vývoz jeho vín. To je ekonomická vojna, ktorú voči týmto krajinám vedú," konštatoval šéf švédskej diplomacie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu