Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico: Znižovanie nezamestnanosti mladých predstavuje pre nás veľkú výzvu

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Podľa predsedu vlády SR Roberta Fica iniciatíva na podporu programov pre vytváranie pracovných miest pre mladých ľudí v Európe patrí medzi hlavné priority Európskej únie, čo bolo zdôraznené aj na dvojdňovom summite EÚ a eurozóny v Bruseli. Ako uviedol Fico, lídri EÚ na summite konštatovali, že sociálne dopady úsporných politík prekvapili celú EÚ, najmä v oblasti nezamestnanosti mladých ľudí.

"My nezamestnanosti venujeme maximálnu pozornosť a budem veľmi rád, ak sa naplní predpoklad Európskej komisie, že v roku 2014 by mohlo dôjsť k poklesu celkovej nezamestnanosti na Slovensku," povedal premiér po skončení summitu.

V tejto súvislosti pripomenul, že Slovensko nepatrí medzi krajiny EÚ s historicky najvyššou mierou ľudí bez práce ako napríklad Česká republika. Podľa jeho slov "naša krajina najvyššiu mieru nezamestnanosti zažívala v rokoch 1998-1999". Fico ale priznal, že súčasný stav na trhu práce, najmä v prípade mladých ľudí, predstavuje veľkú výzvu pre jeho vládu.

Európska komisia (EK) predstavila iniciatívu na zvýšenie zamestnanosti mladých ľudí v EÚ, v rámci ktorej vyčlenila 6 miliárd eur na obdobie 2014 - 2020. Fico zdôraznil, že túto iniciatíva ešte musí odobriť Európsky parlament, a dodal, že nepozná všetky detaily, ale Slovensko so svojím podielom mladých ľudí bez práce určite bude súčasťou tohto programu.

Z krátkodobého hľadiska je podľa neho najúčelnejším prostriedkom na znižovanie počtu mladých ľudí bez práce čerpanie finančných prostriedkov z terajšieho programového obdobia EÚ za pomoci realokácie eurofondov. Aj preto požiadal predsedu komisie Josého Manuela Barrosa, aby komisia bola aj naďalej pružná pri realokácii eurofondov.

Fico v tejto súvislosti uviedol, že minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter ho ubezpečil, že program realokácie eurofondov na programy pre mladých ľudí na Slovensku je naozaj úspešný. A dodal, že plán na vytvorenie 13.000 nových pracovných miest pre mladých ľudí do 29 rokov bude bez problémov naplnený. Ak by sa podarilo uvoľniť ďalšie peniaze z iných operačných programov, tak by sa tieto peniaze dali použiť na vytváranie nových pracovných miest.

"Európska komisia uvádza, že na Slovensku máme 85.000 nezamestnaných mladých ľudí. Ak by sme teraz dali dole 13.000 až 15.000 miest, potom zas ďalších 15.000, môžeme ísť z 85.000 na okolo 50.000 až 55.000 ľudí, čo by bol výrazný posun voči súčasnej situácii," konštatoval Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu