Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dlhodobo nezamestnaní pozor: Na úrady práce budete chodiť častejšie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Hoci novela zákona o službách zamestnanosti ruší pravidelnú mesačnú periodicitu, v ktorej dnes musia evidovaní uchádzači o zamestnanie chodiť na úrad práce, dlhodobo nezamestnaní po tejto zmene nebudú chodiť na úrady menej.

 "Tí dokonca budú chodiť aj častejšie ako raz do mesiaca," uviedol dnes na rokovaní parlamentného výboru pre sociálne veci štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš (Smer-SD).

Podstatou zmeny je podľa neho ušetriť zbytočného "šikanovania" ľudí, ktorí sú nezamestnaní iba mesiac alebo dva. Takí podľa neho často majú potrebné pracovné návyky, a pretože im chýba príjem z pôvodného zamestnania, sú sami motivovaní hľadať si zamestnanie. "Ak my ich budeme naháňať, aby nám iba nosili nejaké potvrdenky, tak ich len oberáme o čas, ktorý môžu stráviť hľadaním zamestnania," povedal Ondruš.

Opoziční poslanci však majú pochybnosti, či zrušenie pravidelnej mesačnej lehoty prinesie očakávaný efekt. Podpredseda KDH Július Brocka pripomína, že existuje dostatočné množstvo dôkazov o vyťaženosti zamestnancov úradov práce. Zmena preto podľa neho síce zmenší ich zaťaženie, no nezvýši pravdepodobnosť, že si nezamestnaní nájdu prácu.

"Ak by vláda chcela pomôcť uchádzačom o zamestnanie, tak riešením by bolo posilnenie kapacity úradov práce s využitím nezamestnaných absolventov škôl sociálnej práce," konštatoval Brocka.

"Ja si myslím, že to bude pomáhať tým, ktorí podvádzajú, zneužívajú systém a formálne sa nechávajú evidovať ako nezamestnaní, ale pracujú načierno, či už doma alebo v zahraničí," podotkol Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu