Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rozporuplní Slováci: Ekonomika je podľa nich v zlom stave, peniaze ale majú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Napriek tomu, že až 87 percent obyvateľov Slovenska si myslí, že ekonomika štátu je v zlom stave, viac než polovica Slovákov (54 percent) vníma finančnú situáciu vo svojich domácnostiach ako dobrú.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky Eurobarometer, ktorý sa uskutočnil v 27 členských krajinách EÚ a šiestich kandidátskych krajín (Chorvátsko, Čierna Hora, Macedónsko, Srbsko, Island a Turecko) od 3. do 18. novembra 2012. Na Slovensku prieskum uskutočnila spoločnosť TNS Slovakia na vzorke tisíc respondentov.

Prieskum ukázal, že vnímanie ekonomickej situácie je na celoeurópskej úrovni pochmúrne. Väčšina Európanov (72 percent) vníma ekonomickú situáciu svojej krajiny ako zlú alebo veľmi zlú. Rozdiely medzi krajinami sú však veľké. Vo Švédsku, Nemecku a Luxembursku viac ako dve tretiny občanov vnímajú situáciu ako dobrú. Na opačnom konci je zasa Grécko, kde ako zlú vníma situáciu 99 percent obyvateľov, iba o jedno percento je na tom lepšie Španielsko.

Prieskum tiež zisťoval očakávania obyvateľov na ďalších dvanásť mesiacov. Viac ako polovica Európanov (56 percent) si myslí, že ich osobná situácia ostane rovnaká, 39 percent má ten istý názor v súvislosti so stavom ekonomiky svojej krajiny. Pri ekonomickej situácii sú ľudia na Slovensku ešte pesimistickejší ako európsky priemer, rovnaký stav ekonomiky očakáva rovná tretina Slovákov, zhoršenie čaká 52 percent a zlepšenie iba dvanásť percent opýtaných na Slovensku. Pri pohľade na budúcnosť domácich financií je to lepšie, 51 percent obyvateľov Slovenska predpokladá, že na tom budú rovnako, tretina si myslí, že to bude horšie a 13 percent sa domnieva, že sa ich situácia

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu