Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Záťažové testy zvyšujú stabilitu bánk, myslí si Bernanke

Ben Bernanke
Ben Bernanke (Zdroj: SITA)

STONE MOUNTAIN - Pravidelné záťažové testy bánk, ktoré robí americká centrálna banka (Fed), pomohli finančnému systému v USA dospieť k väčšej odolnosti. Vyhlásil to v pondelok šéf Fedu Ben Bernanke.

"Odolnosť amerického bankového systému voči otrasom sa od roku 2009 významne zvýšila a istú mieru zásluh na tom má aj intenzívnejšie využívanie, ako aj vyššia sofistikovanosť dozorných záťažových testov a väčší dôraz dozorných orgánov na efektivitu vlastného procesu plánovania kapitálu v bankách," povedal Bernanke na konferencii o finančnej stabilite.

Guvernér Fedu prirovnal súčasný stav bánk v USA k ich zlej situácii po finančnej kríze v roku 2009 a dodal, že oživenie sektora bolo s ohľadom na dôležitosť schopnosti úverovania pre ekonomický rast pozitívne aj pre širšie oživovanie hospodárstva.

Fed po nástupe globálnej finančnej krízy čelil obvineniu, že ignoroval blížiacu sa hrozbu a voči bankám, ktoré podstupovali priveľké riziko, bol príliš mierny. Aj dnes niektorí kritici tvrdia, že záťažové testy centrálnej banky nie sú dostatočne tvrdé. Finančné inštitúcie sa na druhej strane sťažujú, že nerozumejú metodológii.

Odhalenie primnohých detailov by však mohlo banky viesť k tomu, aby obmedzili vlastný manažment rizík, povedal Bernanke s tým, že aj keď sa ekonomická situácia bude zlepšovať, scenáre záťažových testov musia ostať prísne, aby banky neotupili svoju ostražitosť. Na kritiku odpovedal, že finančné domy v USA už svoje bilancie zlepšili novým kapitálom, hoci sa stále príliš veľké množstvo z nich spolieha na krátkodobé zdroje financovania, čo môže byť rizikové.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu