Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KDH: Ľudia by pri reklamách o spotrebiteľských úveroch mali mať viac informácií

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Reklama či ponuka o spotrebiteľskom úvere by mala obsahovať jasné, úplné a objektívne informácie o ponuke úveru. Tvrdí to štvorica poslancov Národnej rady (NR) SR za KDH Pavol Abrhan, Pavol Hrušovský, Monika Gibalová a Martin Fronc.

Na rokovanie parlamentu preto predložili návrh novely zákona o spotrebiteľských úveroch. Na jeho základe by sa mala v reklamách a ponukách o úveroch zrozumiteľne a čitateľne uvádzať aj výška ročnej percentuálnej miery nákladov. "Účelom je vyššia miera ochrany spotrebiteľa," odôvodňujú poslanci v návrhu. Plénum by sa ním malo zaoberať už na nadchádzajúcej schôdzi, ktorá sa začne 12. marca.

Podľa KDH často reklama, ktorá obsahuje úrokovú sadzbu alebo akýkoľvek údaj týkajúci sa nákladov spojených so spotrebiteľským úverom, síce uvádza štandardné informácie, ale nedostatočne jasne a čitateľne pre ľudí.

Novelou tak poslanci navrhujú, aby informácia o ročnej percentuálnej miere nákladov spotrebiteľského úveru bola v pomere k celej reklame výrazne odlíšená veľkosťou a tvarom písma. Zároveň zakotvujú požiadavku, aby zaberala čo najväčšiu časť plochy reklamy alebo akejkoľvek ponuky o spotrebiteľskom úvere a bola pre spotrebiteľa čitateľná voľným okom. V prípade, že by NR SR zákon schválila, platiť by mal od 1. júna tohto roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu