Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Abrhan dohovára Ficovi: Bolo by vhodné, aby dodržal slovo

Pavol Abrhan
Pavol Abrhan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ak by bol Robert Fico v opozícii, podpredseda KDH Pavol Abrhan by jeho návrhy na šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) celkom prijal. Lenže, ako povedal v rozhovore, je vecou opozície, koho navrhne.

„Bolo by preto vhodné, aby dodržal slovo a akceptoval toho, koho predloží opozícia,“ povedal. Podľa Abrhana opozícia zatiaľ nedospela k inej dohode ako tej, že kandidáta na šéfa NKÚ navrhne SaS, ale bude o tom rokovať. Zároveň dodal, že Fico sa nemôže prevteľovať do pozície, ktorá mu ako kedy vyhovuje.

Podpredseda Mosta-Híd László Solymos upozornil, že opozícia sa dohodla už trikrát a Smer to odsabotoval. „Fico hrá o to, aby na NKÚ bol kandidát, na ktorom sa oni dohodnú. Buď to bude seriózne a podporia opozičného kandidáta, alebo vyberú svojho, ale to je výsledok štýlu, ktorý Smer aplikuje,“ povedal.

Možná stredopravá alternatíva Ficovi podľa podpredsedu SDKÚ-DS Jozefa Mikuša naháňa strach a preto hľadá nástroje, ako ju rozbiť. „Fico sľúbil opozícii kandidáta na šéfa NKÚ, tak by mal jej rozhodnutie rešpektovať,“ povedal Mikuš s tým, že Fico by mohol konečne začať riešiť problémy, ktoré trápia ľudí.

Predseda vlády Robert Fico by si v kresle predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) vedel predstaviť napríklad bývalého šéfa Štatistického úradu SR Petra Macha, bývalého predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala či niekdajšieho riaditeľa SIS Karola Mitríka. Ide o predstaviteľov, ktorých do uvedených funkcií nominovali strany terajšej opozície. Premiér chce zorganizovať stretnutie s predstaviteľmi parlamentných opozičných strán a chce s nimi diskutovať, ako sa posunúť pri voľbe kandidáta na generálneho prokurátora a predsedu NKÚ. Okrúhly stôl by sa podľa Fica mohol konať počas budúceho týždňa.

Premiér zopakoval, že pozícia predsedu NKÚ patrí opozícii. Opozičným stranám preto navrhne, aby predložili vlastného kandidáta, ktorý má podporu podstatnej časti opozičných zákonodarcov. Ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, Fico jej ponúkne kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie. Ako príklad spomenul Macha blízkeho KDH, Angyala blízkeho Mostu-Híd a Mitríka blízkeho SDKÚ-DS. SaS podľa premiéra svojho kandidáta nikdy nepresadí. „Mal by to byť kandidát, ktorý by mal byť zo štandardnej politickej strany, SDKÚ-DS, KDH alebo Mosta-Híd," poznamenal premiér. Ak by strany s navrhnutými nominantmi súhlasili, Smer-SD by ich podporil v tajných voľbách v parlamente. Ak ani tento model nevyjde, Fico ako tretiu možnosť ponúka výberové konanie organizované úradom vlády, teda podobný postup, ako zvolila Iveta Radičová pri hľadaní šéfa ÚVO. „Môžem potvrdiť, že Smer-SD a vláda majú záujem, aby Generálna prokuratúra a Najvyšší kontrolný úrad boli v primeranom čase obsadené a aby fungovali,“ uviedol predseda vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu