Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Merkelová apeluje na európskych lídrov: Spojte sily a dohodnite sa

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová nalieha na svojich partnerov z EÚ, aby spojili svoje sily a na budúcotýždňovom summite dospeli k dohode o spoločnom rozpočte. Zároveň upozornila, že dohoda vôbec nie je istá.

Merkelová tiež povedala, že očakáva veľmi náročné rokovania. "Nemecko sa pokúsi prispieť k výsledku. Či budeme úspešní, uvidíme až na konci budúceho týždňa," uviedla. Lídri EÚ sa vo štvrtok a piatok stretnú v Bruseli, kde sa pokúsia dohodnúť na rozpočte bloku na roky 2014 až 2020 v hodnote 1 bil. eur po tom, ako sa im to v novembri nepodarilo.

"Oplatí sa to však skúšať," uviedla Merkelová. Zároveň dodala, že v čase, keď mnoho európskych krajín zápasí so slabnúcim ekonomickým rastom, dohoda o rozpočte EÚ im poskytne istotu pre finančné plánovanie.

Rozpočet musí podľa nej zabezpečiť zvýšenie konkurencieschopnosti EÚ a musí priniesť postupné vyrovnávanie ekonomík členských štátov. V rámci príprav na summit sa Merkelová stretne v pondelok so španielskym premiérom Marianom Rajoyom a v stredu s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Merkelová už hovorila s talianskym premiérom Mariom Montim, pričom na tlačovej konferencii po stretnutí uviedla, že je veľmi optimistická, pokiaľ ide o dohodu o rozpočte EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu