Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Brusel zastavil miliardu eur pre Poliakov: Varšava je pobúrená!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Európska únia vo štvrtok oznámila pozastavenie dotácií v celkovej hodnote takmer miliardy eur, ktoré boli určené rozvoj poľskej cestnej infraštruktúry. Brusel tak urobil v reakcii na obvinenie 11 ľudí z ovplyvňovania cien pri tendroch na výstavbu ciest.

Európska komisia ako výkonný orgán únie tlmočil Varšave svoj krok ako preventívny, ktorého cieľom má byť vytvorenie tlaku na vyjasnie okolností celého prípadu. EK potvrdila, že čo sa týka podvodov, nemieni tolerovať žiadne pochybnosti. Uvoľnenie kľúčových prostriedkov zároveň podmienila úplným vyšetrením kauzy a vyvodením dôsledkov v záujme ochrany verejných prostriedkov. Zmrazené financie predstavujú jednu štvrtinu z celého objemu peňazí určených infraštruktúru v Poľsku.

Poľská prokuratúra preveruje niekoľkých vysokopostavených predstaviteľov stavebných firiem pre podozrenia z kartelovej dohody. Týka sa to aj rakúskeho Strabagu, francúzskej firmy Eurovia či poľskej diaľničnej spoločnosti.

Poliaci na to reagovali s pobúrením a hovoria o sebe ako obete snahy únie o poukázanie na korupciu. Poburuje ich navyše aj načasovanie celého kroku, ktorý prišiel presne týždeň pred summitom EÚ. Jeho hlavnou témou bude snaha o dohodu na ďalšom rozpočte únie, ktorý zahŕňa najmä prostriedky na ďalší rozvoj v postkomunistických krajinách strednej a východnej Európy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu