Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prvé známe výsledky ponocovania v Bruseli: Rozpočet vo výške 960 miliárd!

Herman Van Rompuy Zobraziť galériu (2)
Herman Van Rompuy (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Prvé neoficiálne informácie, ktoré prenikli medzi novinárov po tom, ako lídri EÚ dostali dnes o 6. hodine ráno dokumenty s novým návrhom sedemročného eurorozpočtu, hovoria o tom, že po dodatočných škrtoch by mal byť jeho objem skrátený na 960 miliárd eur.

"Pracujeme na dohode o revidovanom návrhu dlhodobého rozpočtu," napísal prostredníctvom sociálnej siete Twitter predseda Európskej rady Herman Van Rompuy dnes o 6.30 h. Aj keď nové číselné informácie ráno krátko pred 7. hodinou nikto oficiálne nepotvrdil, je viac ako pravdepodobné, že pôjde prvýkrát v histórii EÚ o nižší sedemročný rozpočet, než bol ten predošlý na roky 2007 až 2013.

Podľa prvých informácií, ktoré unikli z rokovacieho prostredia lídrov EÚ, by voči novembrovému návrhu malo dôjsť k zníženiu prostriedkov nasledujúceho sedemročného programového obdobia o 12 miliárd eur. Van Rompuyov návrh z novembra minulého roka na obdobie 2014 až 2020 bol vo výške necelých 972 miliárd eur. Nová podoba rozpočtu hovorí o 960 miliardách eur, čo predstavuje 1,01 % hrubého národného produktu EÚ. Novembrová dohoda zlyhala na požiadavkách Veľkej Británie, ale aj Nemecka či Holandska na dodatočné škrty v dlhodobom eurorozpočte.

Kým nebudú oficiálne zverejnené nové čísla, je ťažké hovoriť o víťazoch a porazených, teda komu z členských štátov sa čo podarilo presadiť alebo ubrániť. S určitosťou sa však dá povedať, že v úlohe porazeného sa ocitla Európska komisia (EK), ktorá pôvodne navrhovala financovanie dlhodobých politík v sume až 1,04 bilióna eur.

Ak by sa aj "zoštíhlený" rozpočet v tejto podobe na prebiehajúcom summite európskych lídrov potvrdil, neznamená to ešte, že je to jeho definitívna podoba. Posledné slovo totiž bude mať totiž Európsky parlament (EP), ktorý sa vďaka Lisabonskej zmluve stal spolurozhodovateľom o finančnej perspektíve únie a podobu rozpočtu musí odobriť.

Rokovania európskych lídrov sa začali so 6-hodinovým omeškaním

Nečakaný niekoľkohodinový sklz mali na svedomí zložité bilaterálne rokovania Van Rompuya s jednotlivými národnými delegáciami, na ktorých sa prezentovali a dolaďovali najnovšie finančné požiadavky členských krajín EÚ.

Už v priebehu štvrtka sa hovorilo, že český premiér má od vlády mandát na vetovanie eurorozpočtu, ak Česi nebudú mať pocit férovejšieho prístupu v oblasti kohéznej politiky, kde na pomoc menej rozvinutým regiónom očakávali zhruba o miliardu eur viac (okolo 20 mld. eur) ako získali v novembri na prvom rozpočtovom summite. Podľa diplomatických zdrojov z prostredia EÚ, ktoré si želali zostať nemenované, uprostred nočných debát boli "problematickými" krajinami najmä Francúzsko a Taliansko. Francúzsky prezident Francois Hollande údajne ani po otázkach ostatných lídrov nedokázal jasne formulovať, aké sú nové a dodatočné požiadavky jeho vlády.

Talianska delegácia údajne požadovala dodatočné štyri miliardy eur oproti novembru. To možno vnímať ako dôležitý moment v predvolebnej kampani v Taliansku, kde by EÚ chcela pokračovanie proreformnej vlády namiesto premiérskeho návratu Silvia Berlusconiho. Náročnosť politických diskusií nadránom potvrdil aj belgický premiér Elio Di Rupo, podľa ktorého maratón rokovaní bude trvať oveľa viac hodín, ako sa dalo čakať. Národné delegácie totiž musia v súkromí podrobne preštudovať nové číselné vyjadrenia rozpočtového návrhu, preskúmať kapitolu po kapitole, zrátať "zisky" a "straty" a potom sa vrátia do rokovacej sály k "okrúhlemu stolu," kde sa hlasuje o schválení alebo odmietnutí návrhu.

Podľa diplomatických zdrojov došlo uprostred noci k spoločnému zoskupeniu síl medzi Van Rompuyom, francúzskym prezidentom Hollandom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, keď sa táto trojica snažila rokovať priamo s niektorými premiérmi a prezidentmi za účelom dosiahnutia potrebného kompromisu.

Novinári nemali do približne 06.00 h. dnes k dispozícii iné čísla ako pôvodný novembrový návrh eurorozpočtu vo výške takmer 972 miliárd eur. Na nový, "zoštíhlený", návrh si musia počkať ešte niekoľko hodín, čo znamená, že tento summit bude oveľa dlhší ako všetky predchádzajúce.

 "Už je iba niekoľko miliárd eur v hre, ktoré musíme vyriešiť. Sme oveľa bližšie k dohode, ako to bolo v novembri," povedal nadránom nemenovaný diplomat pre internetový denník Euobserver.

Európsky lídri
Zobraziť galériu (2)
Európsky lídri  (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu