Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Jahnátek upozornil Poliakov: Pre vaše potraviny SR sprísnila zákon!

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek sa počas dnešnej Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli skontaktoval s rezortným kolegom z Poľska Stanislawom Kalembom a informoval ho, že Slovensko aj pre dovoz nekvalitných potravín z Poľska pozmenilo legislatívu v záujme ochrany zdravia našich občanov.

Kalemba na tlačovej besede v Bruseli konštatoval, že poľské potraviny sú bezpečné, dôkazom čoho má byť aj skutočnosť, že Poľsko patrí medzi najväčších exportérov potravín v Európe. Minister dodal, že mediálne útoky na bezpečnosť niektorých vybraných druhov poľských potravín majú politické pozadie.

Šéf slovenského agrorezortu pripomenul, že po poslednej správe, ktorá sa objavila v rýchlom výstražnom systéme pre potraviny a krmivá v súvislosti s poľskými vaflami, napísal list poľskému ministrovi poľnohospodárstva a Európskej komisii (EK), kde žiadal, aby sa prehodnotil systém kontroly potravín v Poľsku, aby nedochádzalo k ohrozeniu zdravia občanov iných štátov EÚ.

 "Dnes som sa stretol s ministrom Kalembom. Informoval som ho, že sme vlani na Slovensku mali 14 špeciálnych kontrol len na poľské potraviny, kde boli impulzy na nekvalitu tovaru. Okrem toho sme urobili kontrolu asi 1200 kamiónov z Poľska, ktoré dovážali potraviny. Informoval som ho, že je tam vysoká až 35-percentná nepodarkovosť a že zrejme treba robiť niečo v systéme," podčiarkol Jahnátek.

S poľským kolegom sa preto dohodli na tom, že sa stretnú inšpektori z oboch krajín, ktorí budú hľadať systémové opatrenia, aby sa nekvalitné potraviny nedostávali mimo hraníc Poľskej republiky. Jahnátek v tejto súvislosti dodal, že kým na Slovensku máme iba jeden kontrolný orgán, Štátnu veterinárnu a potravinovú správu, Poliaci to majú komplikovanejšie. Kontrolné činnosti majú totiž rozložené do troch samostatných inštitúcií.

"Pán minister nás informoval, že pokladajú slovenský kontrolný a inšpekčný systém za jeden z najlepších a uvažujú, že by prešli na systém zjednotenia inšpekcií tak, ako je to na Slovensku," priblížil Jahnátek.

Aj kvôli Poľsku Slovensko podľa neho zaviedlo nový systém dovozu potravín, pri ktorom bude musieť každý dovozca nahlásiť svoj tovar na príslušnú regionálnu potravinovú správu najmenej 24 hodín pred dovozom. Pripustil, že ide o tvrdé a netradičné opatrenie v rámci spoločného európskeho trhu, ale z hľadiska ochrany spotrebiteľov nevyhnutné minimálne na určité prechodné obdobie.

Jahnátek za jeden z najväčších problémov pri dovoze poľských potravín označil ich nevystopovateľnosť. Na Slovensku by to pritom viedlo k zavretiu prevádzky, odobratiu licencie a okamžitej likvidácii podozrivého tovaru priamo pri jeho kontrole. Na otázku, či slovenská strana v tejto oblasti koordinuje kroky s Českou republikou alebo inými susedmi, uviedol, že zatiaľ prebiehajú diskusie na bilaterálnej úrovni. Na najbližšom summite predstaviteľov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa však téma poľských potravín podľa neho určite dostane na pracovný stôl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu