Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EÚ chce zaviesť protidumpingové clo na americký bioetanol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) navrhla nezvyčajné plošné clo pre všetkých dovozcov bioetanolu z USA ako dôsledok výsledkov vyšetrovania obvinenia, že americkí producenti využívajú domáce dotácie na predaj paliva v Európe za nezákonne nízke ceny. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters na základe písomného návrhu komisie.

EK chce podľa návrhu zaviesť protidumpingové clo vo výške 9,5 % na všetok bioetanol, dovezený z USA. Keďže väčšina tejto látky sa využíva ako komponent v miešaných pohonných látkach, návrh tiež zavádza fixný poplatok 62,30 eur za každú tonu bioetanolu prítomného v palivách.

Dopyt po bioetanole v Európe pritom rastie, a to najmä vďaka oficiálnym snahám znížiť závislosť EÚ od fosílnych palív a bojovať s klimatickými zmenami. Do Európy sa ročne dovezie viac ako miliarda litrov bioetanolu z USA v celkovej hodnote viac ako 700 mil. eur. Únia import amerického bioetanolu registruje od augusta 2012, kedy sa zavedenie cla začalo zvažovať.

Obdobný postup EK zvolila v roku 2008 pri zavedení dovozného cla na miešanú americkú bionaftu vo výške až 400 eur na tonu. Uvalenie plošného cla na dovoz produktu z celej krajiny je ale neobvyklé, EK za normálnych okolností protidumpingové clo vyžaduje od rôznych výrobcov v závislosti od veľkosti predpokladaného rizika deformácie európskeho trhu nízkymi cenami.

Komisia v návrhu argumentuje, že clo sa bude vyberať od dovozcov, keďže výrobcovia nemusia vždy vedieť, či sa ich bioetanol vyvezie do Európy. Návrh EK ešte pred vstúpením do platnosti musia schváliť členské štáty EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu