Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dane z nehnuteľností išli hore: V priemere o 5,16 %

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Dane z nehnuteľností vzrástli v tomto roku v okresných mestách na Slovensku a v mestských častiach Bratislavy v priemere o 5,16 %.

Zvýšené daňové zaťaženie pocítia v tomto roku majitelia nehnuteľností v 57 sledovaných mestách. V ôsmich mestách daňové zaťaženie pokleslo. “Po minuloročnom náraste daní z nehnuteľností v priemere o 14,4 % sme v tomto roku zaznamenali ďalší, hoci miernejší nárast,“ informoval výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Róbert Kičina.

Najviac, v priemere o 7,86 %, vzrástli v tomto roku sadzby dane za byty a nebytové priestory. Nasledujú dane zo stavieb s priemerným nárastom o 6,03 %. Dane z pozemkov sa zvýšili v priemere o 1,60 %. “Samosprávy sú naďalej veľmi opatrné pri stanovovaní sadzieb miestnych daní. Napriek pretrvávajúcej dlhovej kríze a neistému vývoju príjmov verejných financií sa neodhodlali k výraznejšej diverzifikácii zdrojov svojich príjmov cez miestne dane. Šetria tým síce výdavky daňovníkov, no zároveň sa vystavujú vyššiemu riziku finančných ťažkostí,“ upozornil Kičina.

V skupine sledovaných miest sú najnižšie sadzby daní z nehnuteľností v Gelnici, Sobranciach a Medzeve. V prvej desiatke prevažujú mestá východného Slovenska. Na opačnom konci rebríčka sa s relatívne najvyššími sadzbami umiestnili Bratislava so svojimi mestskými časťami, Senica a Košice.

Podľa aliancie do budúcnosti možno očakávať, že význam miestnych daní bude postupne rásť. “Podľa štatistík OECD dosiahli majetkové dane na Slovensku v roku 2011 výšku 0,4 % HDP, zatiaľ čo priemer krajín OECD bol 1,8 % HDP. Z tohto porovnania vyplýva, že majetkové dane na Slovensku sú relatívne nízke a perspektívne môžu byť pre samosprávy rastúcim zdrojom príjmov,“ dodal Kičina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu