Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico: Deficit dostaneme pod 3 % aj bez ďalších zmien v daniach

Peter Kažimír, Robert Fico a Robert Kaliňák
Peter Kažimír, Robert Fico a Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V druhej polovici tohto roka by sa mala hospodárska situácia v Európe zlepšiť, čo by malo pomôcť aj snahe vlády znížiť deficit verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Avizuje to premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Som absolútny optimista a som presvedčený, že v roku 2013 nebude potrebné prijímať žiadne rozhodnutia v oblasti daní a zvládneme deficit pod 3 %," uviedol v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu.

Kabinet podľa neho napriek zhoršenej ekonomickej situácií udržal vývoj verejných financií aj v roku 2012 blízko pôvodného plánu, ktorý stanovila ešte predchádzajúca vláda. "Vyzerá to tak, že deficit bude na úrovni 4,6 % alebo 4,7 %, čo je dobré, pretože nás potom dobre hodnotia aj z pohľadu dôveryhodnosti," podčiarkol šéf exekutívy.

Dodatočné zdroje do rozpočtu by malo v tomto roku podľa Fica priniesť spustenie významnej reformy štátnej správy. Prvým krokom bolo zrušenie špecializovanej krajskej správy, ďalšie opatrenia na zefektívnenie fungovania štátu však ešte len prídu. "Rátame s určitými príjmami z tejto reformy, nechávame si to ako určitú rezervu pre prípad potrieb. Nikto nemá záujem pristupovať k rozhodnutiam v oblasti daňovo-odvodového zaťaženia," zopakoval.

Peniaze do rozpočtu by sa dali nájsť aj zvýšením adresnosti sociálnych dávok, na to je však podľa premiéra potrebné dokončiť projekt UNITAS, teda jednotný výber daní a odvodov. Reálne sa tak môže vláda do tejto témy pustiť najskôr v roku 2014. Fico sa nebráni ani predstave zdanenia luxusných nehnuteľnosti, aj táto téma je však skôr dlhodobá. "Budeme tam hľadať nejakú adresnosť, ktorá by mohla priniesť finančné prostriedky, ale to je ešte ďaleko," upozornil.

Podľa Fica sa jeho kabinet nechystá na ďalšie okresávanie druhého piliera, pretože potrebné zásahy vláda spravila už vlani. "Znížili sme príspevok do dôchodkových správcovských spoločností a teraz budeme trpezlivo ľuďom hovoriť, aby zvážili, či to má pre nich význam. V tomto okamihu by sme ďalej nešli, nie je dôvod. Ľudia na to prídu veľmi rýchlo, že prišli o veľké peniaze," dodal v dnešných Sobotných dialógoch predseda vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu