Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prekvapenie: Sme 35. najlepšou krajinou pre život!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Krajinou, ktorá poskytuje najlepšie príležitosti na zdravý, bezpečný a prosperujúci život, je v súčasnosti Švajčiarsko. Vyplýva to z rebríčka Economist Intelligence Unit (EIU), sesterskej spoločnosti časopisu The Economist. Informuje webstránka businessinsider.com.

V rebríčku pod názvom "Kde sa narodiť v roku 2013" sa na druhom mieste umiestnila Austrália a na tretej priečke Nórsko. V prvej desiatke sú aj Švédsko, Dánsko, Singapur, Nový Zéland, Holandsko, Kanada a Hongkong. Slovensko sa umiestnilo na 35. priečke. Zo susedných štátov sú na tom lepšie Rakúsko (13.), Česko (28.) a Poľsko (33.). Horšie sú na tom Maďarsko (46.) a Ukrajina (78.). Náš východný sused sa pritom umiestnil na chvoste pred Keňou (79.) a Nigériou (80.).

USA sa v tohtoročnom rebríčku umiestnili na 16. mieste rovnako ako Nemecko, Taliansko na 21. mieste, Japonsko na 25. mieste, Francúzsko na 26. a Veľká Británia na 27. priečke. Ešte pred 25 rokmi, v roku 1988, boli USA na prvom mieste. Nasledovali Francúzsko. Západné Nemecko, Taliansko, Kanada, Japonsko, Hongkong, Veľká Británia, Švédsko, Holandsko.

Rebríček je zostavený na základe takých kritérií, ako je hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa, stredná dĺžka života, kvalita života z hľadiska rozvodovosti, stavu politickej slobody a miery nezamestnanosti. K ďalším kritériám patrí podnebie, osobná bezpečnosť, kvalita komunitného života, spravovanie spoločnosti z hľadiska korupcie a rovnosť pohlaví.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu