Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prekvapujúce prvenstvo Slovákov: Viac ako 50% mladých dospelákov býva s rodičmi!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Navarené, opraté, ožehlené a hlavne strecha nad hlavou! Viac ako polovica Slovákov vo veku 25 až 34 rokov býva pod jednou strechou so svojimi rodičmi, informuje o tom nemecký magazín Der Spiegel. Opačné výsledky zaznamenali v severských krajinách.


Spomedzi všetkých štátov Európskej únie sa práve Slovensko umiestnilo v rebríčku Eurostatu na jeho špičke. Podiel dospelých detí v rodičovskej domácnosti predstavoval v roku 2011 až 56,4 percenta.

Zaujímavé je, že je ešte vyšší ako v krajinách výrazne zasiahnutých ekonomickou krízou. V Grécku tento podiel predstavuje 50,7 percenta, v Portugalsku 46,3 percenta, v Španielsku 37,8 percenta a Írsku len 21,3 percenta.

Slovensko však vysokým percentom prevyšuje aj susedné krajiny. V Rakúsku ide o 23,9 percenta mladých, v Česku 33,3 percenta, v Poľsku 44,4 percenta a Maďarsku 42,0 percenta. V globále však krajiny južnej a východnej Európy patria práve k tým, kde dospelé deti zdieľajú jednu domácnosť s rodičmi.

Stoja za tým katolíci?

„Národy s vysokým percentom katolíkov dosahujú vysoké percento mladých dospelých, ktorí sa ešte neodsťahovali z rodičovských domov,“ píše sa v magazíne Spiegel.

Sociologička Sylvia Porubänová však s týmto tvrdením nesúhlasí. „Podobne ako zo zotrvačnosti poukazujeme na Taliansko ako na krajinu typickú veľkými súdržnými rodinami. Pritom práve Taliansko má výrazný problém s populačným prírastkom a starnutím populácie,“ uviedla pre denník SME.

Osamostatniť sa je ťažké

Odborníci sa domnievajú, že za zotrvávaním mladých dospelákov v dome či byte svojich rodičov čoraz častejšie stoja skôr ekonomické ako kultúrne dôvody. Nezamestnanosť či dlhé roky strávené štúdiom vedú k tomu, že príjmy týchto ľudí nestačia na to, aby sa dokázali osamostatniť. Stagnujúca bytová politika je ďalším z dôvodov, prečo dospelé deti zostávajú v rodičovských domoch.

S podobným fenoménom nazývaným aj „bumerangová generácia“ sa stretávajú aj v Spojených štátoch. Je následkom pretrvávajúcej recesie. Centrum Pew Research Center uvádza, že asi 29 percent Američanov v rovnakom veku sa v ostatných rokoch vrátilo do rodičovského domu. A asi 78 percent z nich tvrdí, že sú spokojní s takýmto spôsobom bývania.

Dcéry vylietajú z rodičovského hniezda skôr

Vek, v ktorom opúšťajú deti svoje rodičovské hniezdo, sa v rámci Európy výrazne odlišuje. Len jediné je však v európskych krajinách jednoznačné, a to zistenie, že vo všetkých týchto krajinách sa rozhodnú odsťahovať skôr ženy ako muži. V roku 2007 žili až dve tretiny (68 percent) 18 až 24-ročných žien s rodičmi, pričom mužov v rovnakom veku bolo až 80 percent.
 

Dospelé deti vo veku 25-34 rokov žijúce s rodičmi
Slovensko 56,4 %
Bulharsko 55,7 %
Malta 51,9 %
Grécko 50,7 %
Portugalsko 46,3 %
Taliansko 44,7 %
Poľsko 44,4 %
Slovinsko 44,1 %
Rumunsko 42,2 %
Maďarsko 42,0 %
Španielsko 37,8 %
Česká republika 33,3 %
Rakúsko 23,9 %
Írsko (údaj z roku 2010) 21,3 %
Belgicko 15,6 %
Veľká Británia 15,1 %
Nemecko 14,7 %
Francúzsko 11,6 %
Holandsko 9,7 %
Fínsko 4,1 %
Švédsko 4,1 %
Dánsko 1,9 %
 
Zdroj: Eurostat, údaje z roku 2011
 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu