Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dohoda o útese na vylepšenie výhľadu ratingu USA nestačí

Dohoda o útese na vylepšenie výhľadu ratingu USA nestačí
Dohoda o útese na vylepšenie výhľadu ratingu USA nestačí (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Spojené štáty americké musia urobiť viac než len to, čo prikazuje schválená dohoda na odvrátenie "fiškálneho útesu", aby zachránili svoj rating Aaa zo súčasného negatívneho výhľadu.

Informovala o tom v stredu ratingová agentúra Moody's. Plán, ktorým americkí zákonodarcovia v utorok na poslednú chvíľu zabránili potenciálne zničujúcemu rastu daní a rozpočtovým škrtom, rieši otázku strednodobého deficitu a smerovania zadlženosti federálnej vlády, neposkytuje však zmysluplné dlhodobé riešenie, tvrdí Moody's.

"Náš postoj je, že počkáme a uvidíme, čo bude o pár nasledujúcich mesiacov výsledkom tohto všetkého. Až potom budeme robiť akékoľvek rozhodnutia o ratingu USA," povedal pre agentúru Reuters Steven Hess, hlavný analytik pre americký štátny dlh v agentúre Moody's. Na návrat výhľadu štátneho dlhu USA z negatívneho na stabilný je nevyhnutné zníženie rozpočtového deficitu a jeho nastavenie na dlhodobo klesajúcu trajektóriu. "Ak by sa nevykonali potrebné opatrenia na zníženie deficitu, rating by to mohlo ovplyvniť negatívne," dodáva Moody's.

Agentúra zhoršila výhľad úverového ratingu USA v auguste 2011, keď sa Kongres dostal s Bielym domom do konfliktu pri relatívne bežnej debate o zvýšení limitu pre úverový dlh krajiny. USA sa pri politických ťahaniciach dostali takmer na hranicu neschopnosti plniť si finančné záväzky. Konkurenčná agentúra Standard & Poor's vtedy urobila nevídaný krok a znížila úverový rating USA z AAA na AA+.

Rozpočtový kompromis zo začiatku tohto týždňa "neovplyvňuje náš názor na výhľad úverového ratingu USA, keďže si nemyslíme, že dohoda môže dostať strednodobé financie krajiny na udržateľnejšiu úroveň," vyhlásil v stredu Standard & Poor's.

Moody's tiež očakáva, že úverový limit, ktorý USA dosiahli 31. decembra 2012, a vďaka ktorému americká centrálna banka musela siahnuť k mimoriadnym opatreniam, aby si plnila záväzky, sa nakoniec zvýši. Riziko, že by sa centrálna banka so svojimi dlhopismi dostala do omeškania je "extrémne nízke", tvrdí agentúra.

Dodala však, že o zvýšení úverového stropu, ktoré by Bielemu domu umožnilo požičať si viac financií na splatenie svojich záväzkov, sa bude hovoriť spolu s debatou o výdavkoch. "Budeme sledovať, ako sa proces vyvinie. V roku 2011 sme videli, že úverový strop sa môže stať zbraňou pri vyjednávaní. Takže nevieme, čo sa vlastne stane," dodal Hess z agentúry Moody's. Prezident Barack Obama pritom tvrdí, že otázku úverového stropu v súčasnosti otvárať nechce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu