Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Riziká rozpočtu si uvedomujeme, tvrdí Kažimír

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rozpočet na budúci rok má svoje riziká, ktoré si vláda uvedomuje. Povedal to v záverečnej reči v rozprave k návrhu rozpočtu na budúci rok minister financií Peter Kažimír. Za hlavné riziká označil hospodárenie samospráv, rozpočet zdravotníctva a školstva, najmä v súvislosti so mzdovými nárokmi.

 „Toto nie je rozpočet, ktorý po jeho schválení by mal byť niekde odložený do skrine, budeme sa ním na mesačnej báze zaoberať,“ vyhlásil minister.

Kľúčové je však podľa neho to, ako sa bude vyvíjať externé prostredie a tým aj slovenská ekonomika. Každé ďalšie spomalenie nášho hospodárstva totiž znamená dodatočný výpadok príjmov. Zároveň odmietol obvinenia opozície, že kabinet rezignoval na zvyšovanie efektivity výberu daní. Ambície zlepšovania výberu si totiž do rozpočtu vláda napísať nemôže. „My môžeme len sami seba prekvapiť tým, že doručíme lepší výber daní, zlepšíme príjmy, opačne to nejde,“ konštatoval.

Poslanci v rozprave k návrhu rozpočtu predložili k nemu šesť pozmeňujúcich návrhov, z ktorých dva pozmeňujúce návrhy sú z dielne vládneho Smeru-SD. Tým prvým sa má do rozpočtu zapracovať krytie nového očakávaného výpadku príjmov z daní a odvodov a tým druhým zase rozhodnutie o zvýšení platov učiteľov o 5 %.

Zvyšné pozmeňujúce návrhy sú od opozičných poslancov. Tri z nich sa takisto týkajú rozpočtu rezortu školstva. Ľudovít Kaník z SDKÚ-DS navrhuje učiteľom zvýšiť platy o 10 %, pričom zdroje na toto zvýšenie navrhuje získať novelizáciou zákona o rodičovskom príspevku a príspevku pri narodení dieťaťa. Podobný návrh predložil za skupinu poslancov aj Kaníkov stranícky kolega Miroslav Beblavý.

Ten navrhuje zvyšovať učiteľom platy postupne o 5 % od 1. januára budúceho roku a o ďalších 5 % od 1. júla 2013. V rozpočte by to znamenalo potrebu dodatočných zdrojov v sume 31 mil. eur, ktoré sa majú získať odložením investícií v rezorte zahraničných vecí, úsporami v rezerve vlády, rezerve na súdne a exekučné rozhodnutia, v Sociálnej poisťovni a tiež znížením počtu zamestnancov regionálneho školstva o 0,5 %.

V ďalšom pozmeňujúcom návrhu žiada poslankyňa SDKÚ-DS Lucia Žitňanská pridať 410 tis. eur na asistentov v školách, čo sa má financovať z rozpočtu Kancelárie prezidenta SR. Posledný pozmeňujúci návrh pripravil poslanec za OĽaNO Ján Mičovský. Ten navrhuje z rozpočtu vypustiť časť o mimoriadnom odvode Lesov SR do rozpočtu v sume 5 mil. eur. Považuje to totiž za nesystémový krok.

Podľa pozmeňujúceho návrhu, ktorý v rozprave predložili poslanci vládneho Smeru-SD, by sa mal očakávaný výpadok v budúcoročnom rozpočte vyriešiť rozpustením časti vytvorenej rezervy na možný zhoršený ekonomický vývoj, znížením výdavkov niektorých kapitol a zvýšením hotovostného deficitu. Príjmy rozpočtu by sa tak mali znížiť zo 14,176 mld. eur na 13,916 mld. eur a výdavky poklesnúť zo 17,235 mld. eur na 17, 002 mld. eur. Deficit by sa tak mal zvýšiť z pôvodných 3,059 mld. eur na 3,085 mld. eur, pričom by mal dosiahnuť 2,94 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Do rozpravy o návrhu rozpočtu na budúci rok boli prihlásení poslanci s takmer 60 prejavmi. Niektorí však napokon v pléne počas štyroch rokovacích dní nevystúpili pre svoju neprítomnosť. Potvrdil sa tak trend z predchádzajúcich rokov, že návrh rozpočtu býva v pléne Národnej rady SR vždy jedným z najdiskutovanejších zákonov. O návrhu rozpočtu sa bude podľa dohody poslancov zo stredy hlasovať vo štvrtok dopoludnia. Vo štvrtok ráno bude parlament pokračovať prerušenou rozpravou k novele vysokoškolského zákona.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu