Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Brocka: Muňko by si mal vybrať, či chce byť riaditeľ SP alebo poslanec

Dušan Muňko
Dušan Muňko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne (SP) Dušan Muňko a zároveň poslanec Národnej rady (NR) SR by si mal vybrať, či chce byť šéfom poisťovne alebo poslancom. V rozprave k návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne na rok 2013 to vyhlásil podpredseda KHD Július Brocka.

To, že je Muňko generálnym riaditeľom SP a zároveň poslancom Národnej rady a schvaľuje v pléne rozpočet pre poisťovňu, je podľa jeho slov flagrantným porušením ústavy. "To je škandál," skonštatoval Brocka. Čo by za to podľa jeho slov dali iní generálni riaditelia, keby mohli v NR SR hlasovať za svoj rozpočet.

Je síce faktom, že v pléne sedia aj poslanci, ktorí sú súčasne napríklad primátormi miest, ale v tom konflikt záujmov podľa Brocku nie je. "My v Národnej rade rozpočty miest a obcí neschvaľujeme," odôvodnil podpredseda KDH.

Muňko sa však bránil s tým, že on bol po prvý raz zvolený za generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne v čase, keď ešte nebol poslancom Národnej rady. "Keby ma vláda Ivety Radičovej neodvolala neprávom, za čo mi dal za pravdu aj ústavný súd, tak by som tu nesedel," argumentoval Muňko. Mandát mu tak bol podľa jeho slov predĺžený do roku 2016 na základe rozhodnutia ústavného súdu. "Ak uznám za vhodné, isto odstúpim z funkcie generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne," dodal Muňko.

Na základe návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne na rok 2013 by mali príjmy SP v budúcom roku dosiahnuť 6,71 miliardy eur, pričom na výdavkoch si inštitúcia rozpočtuje iba o pár miliónov eur menej. Poisťovňa by tak mala v roku 2013 skončiť s bilančným rozdielom 7,27 milióna eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu