Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Grécko viac zdaní firmy a nadpriemerne zarábajúcich

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY - Grécko v snahe získať financie v plánuje zdaniť vyššou sadzbou firmy a ľudí so stredným príjmom. Urobí to v daňovej reforme, ktorú krajina dlho sľubovala medzinárodným veriteľom.

Informoval o tom vo štvrtok vysoký predstaviteľ gréckeho ministerstva financií, ktorý nechcel byť menovaný. Ministerstvo plánuje zvýšiť firemnú daň zo zisku o 6 percentuálnych bodov na 26 %. V dividendách by súčasná sadzba 25 % klesla na úroveň 10 %. Navrhuje tiež zredukovať počet daňových pásiem z ôsmich na tri a uvaliť daň vo výške 40 % na príjmy nad 40 tis. eur. V súčasnosti sa táto daňová sadzba vzťahuje na všetkých s príjmom na 60 tis. eur ročne, tí, čo zarábajú viac ako 100 tis. eur, platia 45 %.

Grécke médiá špekulovali o tom, že vláda chce najvyššiu sadzbu dane z príjmu uvaliť na všetkých, čo zarábajú nad 26 tis. eur ročne a zrušiť daňové výhody pre rodiny s deťmi. Tieto informácie nahnevali verejnosť, ktorá je už unavená piatimi rokmi recesie a neustálym znižovaním platov a penzií. Informácie však v utorok dementoval grécky premiér Antonis Samaras. "Nový daňový systém je prehľadnejší, férovejší a nastavený na rast," vyhlásil predstaviteľ ministerstva financií o predloženom návrhu. Ten umožňuje vydýchnuť si Grékom s nižším príjmom, keďže v príjmovej kategórii do 25 tis. eur ročne zvyšuje nezdaniteľnú čiastku z 5 na 9 tis. eur.

Atény musia zjednodušiť daňové predpisy na základe požiadaviek EÚ a Medzinárodného menového fondu, ktoré tým podmieňujú uvoľnenie okolo 9 mld. eur finančnej pomoci začiatkom budúceho roka. Krajina však dosiaľ nedokázala urobiť reálny pokrok a nezhody o tom, kto a akou sadzbou by mal byť zdanený, naštrbili vládnu koalíciu. "Chceme, aby si naša krajina plnila svoje záväzky. Nesmie to však byť na úkor zamestnancov, dôchodcov, detí, mladých nezamestnaných ani živnostníkov," povedal vo štv

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu