Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

S&P: Možnosť odchodu Grécka z eurozóny je 1 ku 3

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TEL AVIV - Pravdepodobnosť, že nejaká budúca grécka vláda by sa mohla rozhodnúť pre odchod z eurozóny, je podľa ratingovej agentúry Standard and Poor's jedna ku trom. Povedal to v pondelok na konferencii v Tel Avive Moritz Kraemer, S&P pre Európu, Blízky východ a Afriku (EMEA).

Takýto krok by však podľa neho mal pre krajinu mimoriadne negatívne dôsledky a pravdepodobne by iné krajiny odradil od toho, aby nasledovali príklad Atén.

Kraemer konštatoval, že Grécko za terajšej vlády z menovej únie neodíde, a aj keby niekedy v budúcnosti odišlo, nie je pravdepodobné, že by sa rozpadla eurozóna. Nejaká budúca vláda, takmer určite nie terajšia, by sa mohla rozhodnúť, že po všetkom úsilí po roku a ďalšom roku a ďalšom roku recesie poklesu životnej úrovne a rastúcej nezamestnanosti sa jednoducho pokúsi zanechať všetko, o čo sa tak dlho usilovala, povedal Kraemer.

"Keby sa takýto scenár stal realitou, a podľa nás je jeho pravdepodobnosť zhruba jedna ku trom, sme presvedčení, že dôsledky pre Grécko v sociálnej, politickej a ekonomickej sfére by boli negatívne, boli by veľmi negatívne, v skutočnosti by mohli hraničiť s humanitárnou krízou," uviedol Kraemer. Ako povedal, odchod z eurozóny bez financovania platobnej bilancie by spôsobil obyvateľstvu krajiny veľké útrapy.

"A sme presvedčení, že keby sa toto malo stať, vplyv by bol tak negatívny, že iné krajiny by si dvakrát rozmysleli príklad nasledovať," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu