Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Španielsky premiér: Možno požiadame o pomoc

Mariano Rajoy
Mariano Rajoy (Zdroj: SITA)

MADRID - Španielsko zrejme nedokáže splniť svoje ciele v oblasti znižovania deficitu. Spoločne s tým klesá neochota Madridu požiadať o finančnú pomoc, informoval internetový portál nemeckého týždenníka Der Spiegel.

Premiér Mariano Rajoy v rozhovore pre denník La Razón priznal, že cieľ znížiť tento rok rozpočtový schodok na 6,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) je príliš ambiciózny. "Je to veľmi komplikované znížiť deficit o 2,6 percentuálneho bodu, keď sa ekonomika nachádza v recesii, s mnohými problémami na strane príjmov a vysokými nákladmi na financovanie," povedal Rajoy.

Vláda doteraz počítala s tým, že sa jej podarí znížiť schodok na plánovaných 6,3 % HDP. Experti sa obávajú, že stav verejných financií regiónov a vysoké náklady na sociálnu starostlivosť zmaria snahy vlády. Každý štvrtý Španiel je bez práce a ekonomika je v druhej recesii v priebehu troch rokov. "Naším cieľom je robiť veci dobre a na konci roka uvidíme, ako na tom sme," uviedol Rayoy.

Podľa Rayoya Španielsko zatiaľ nemalo dôvod žiadať o finančnú pomoc z eurovalu, ktorá by umožnila Európskej centrálnej banke (ECB) nakupovať španielske dlhopisy, aby znížila ich úročenie. "Ak to však v budúcnosti bude v našom záujme, nebudem mať pochybnosti a obrátim sa na ECB."  Informoval o tom portál spiegel.de.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu