Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Návrh rozpočtu EÚ podporuje väčšina krajín aj Európsky parlament

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL/BRATISLAVA - Podľa podpredsedu Európskej komisie (EK) Maroša Šefčoviča má v súčasnosti diskutovaný návrh rozpočtu Európskej únie (EÚ) na roky 2014 až 2020 vysokú podporu Európskeho parlamentu (EP). Podporuje ho zároveň väčšina krajín spoločenstva.

"Ja osobne tam na výnimku jednej-dvoch krajín vidím snahu dohodnúť sa," povedal dnes v Bratislave na tlačovom brífingu počas konferencie Európske riešenia hospodárskej krízy Šefčovič. Napriek tomu, že v aktuálnom návrhu EK sú škrty väčšie ako v cyperskom návrhu, Šefčovič si myslí, že tento rozpočet je vyváženejší. Teda, že zníženie finančných prostriedkov je v rámci jednotlivých oblastí spravodlivejšie a tie s vyššou pridanou hodnotou sú viac rešpektované. "Urobíme maximum preto, aby sa tie škrty minimalizovali," avizoval Šefčovič.

Podľa neho musia aj členské krajiny, ktoré sú čistými prispievateľmi do európskeho rozpočtu, zobrať do úvahy fakt, že väčšina členských krajín návrh EK podporuje. Komisia pritom návrh pripravila už s veľkým dôrazom na úspornosť. "Má vysokú podporu Európskeho parlamentu, ktorý s týmto rozpočtom musí súhlasiť, inak nebude platiť," zdôraznil podpredseda komisie.

Ako na tlačovom brífingu konštatoval premiér Robert Fico, Slovensko nie je proti škrtom v európskom rozpočte. Podľa neho by však malo v takom prípade dôjsť k zníženiu všetkých výdavkov spoločenstva, a nie iba prostriedkov na odstraňovanie regionálnych rozdielov. "My trváme na tom, že ak sa má znížiť rozpočet EÚ, tak nech sa zníži tak, že budú postihnuté všetky oblasti, ktoré sú dnes financované z tohto prostredia," podčiarkol Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu