Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

EÚ dá 25 miliónov eur na výstavbu najväčšej solárnej elektrárne v Afrike

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Eurokomisár pre rozvoj Andris Piebalgs dnes oznámil, že Európska únia podporí sumou 25 miliónov eur výstavbu najväčšej solárnej elektrárne na africkom území. Elektráreň zložená z 96.000 solárnych panelov s fotovoltickými článkami bude vybudovaná v Burkina Faso a mala by vyrábať 32 gigawathodín (GWh) ročne.

"Viac ako jedna miliarda ľudí na svete nemá prístup k elektrickej energii, pričom polovica z nich žije v Afrike. Toto je jeden z najväčších prielomov pre rozvoj Afriky," uviedol Piebalgs krátko pred svojím odchodom do etiópskej metropoly Addis Abeba, kde sa v priebehu týždňa zúčastní na celoafrickej konferencii ministrov energetiky.

Najväčšia solárna elektráreň na pôde Afriky by podľa plánov mala zabezpečiť 6 % energetickej výroby v Burkina Faso, čo znamená pokrytie potreby pre 400.000 ľudí.

Podľa komisára podpora EÚ pre africký energetický program a výstavbu novej elektrárne znamená, že Európe záleží na trvalo udržateľnom rozvoji africkej energetiky a zdôraznil, že pre Burkina Faso bude táto elektráreň znamenať výrazný prísun zelenej energie a zníženie závislosti od dovozov drahej energie. V súčasnosti iba 15 % obyvateľov tejto krajiny má prístup k elektrickej energii.

Elektráreň by mala byť vybudovaná v lokalite Zagtouli, na predmestí hlavného mesta krajiny Ouagadougou. Finančná pomoc EÚ vo výške 25 miliónov eur pôjde cez Európsku investičnú banku (EIB), pričom Francúzska rozvojová agentúra (AFD) prispeje pôžičkami v hodnote 38 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu