Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Simon: Vláda chce vydať farmy napospas finančným skupinám

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek spolu s vládou Roberta Fica vedome či nevedome vytvára pre finančné skupiny možnosť, ako sa dostať k farmárskym podnikom. Na utorkovom brífingu to vyhlásil podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon.

Šéf agrorezortu svojou pripravovanou novelou vládneho nariadenia, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o podmienkach prenajímania, predaja, zámeny a nadobúdania nehnuteľností Slovenským pozemkovým fondom (SPF), berie podľa Simona poľnohospodárom možnosť nakupovať pozemky pod farmami formou trojročných splátok.

Súčasné nariadenie vlády hovorí o tom, že SPF môže predať pôdu tým, ktorí na nej majú vlastné stavby. Ak ide o takýto predaj, je možné v zmluve dojednať zaplatenie kúpnej ceny v splátkach. Vlastnícke právo prevedie SPF na farmára po zaplatení celej kúpnej ceny, teda maximálne po troch rokoch. "Pán minister pripravil novelu nariadenia vlády, kde toto ustanovenie vypúšťa pod zámienkou, že je to len legislatívno-technická úprava," tvrdí Simon. Je presvedčený, že vláda chce takýmto krokom dostať slovenských farmárov do úzkych tým, že im niekto vykúpi pôdu rovno "spod zadkov". Novela nariadenia vlády by mala začať platiť od začiatku budúceho roka.

Simon si myslí, že farmári po tohoročnom suchu nebudú mať v prípade záujmu prostriedky na odkúpenie pôdy pod svojimi budovami naraz. Finančné skupiny a zahraniční investori však dokážu platiť ihneď. Následne tak budú podľa Simona môcť od farmárov pýtať nájomné ako za obytný dom v centre Bratislavy.

"V tej chvíli je farmár vydierateľný. Nechápem, prečo si pán minister myslí, že naši farmári sú po suchu natoľko bohatí, že z vrecka vytiahnu niekoľko desiatok až stoviek tisícov eur a naraz zaplatia," dodal. Pri cenách, ktoré sa v súčasnosti pohybujú od dvoch eur za meter štvorcový a vyššie, to je podľa neho nereálne. Pokiaľ by SPF spustil predaj na trojročné splátky, v budúcnosti by to zvýšilo jeho príjmy. "Každý farmár v záujme vysporiadania vlastníckych vzťahov by si kúpil pozemok, aby nebol vydierateľný žiadnou zahraničnou investičnou skupinou," uzavrel Simon.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu