Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Simon: Vedenie štátnych Lesov je nekompetentné, nemá tam čo robiť!

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V štátnom podniku Lesy Slovenskej republiky sa zle hospodári. Tvrdí to opozičný poslanec a bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd). Vedenie firmy podľa jeho slov nehospodárnym nakladaním s majetkom vyprodukovalo štátu stratu 971.000 eur.

Simon preto na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR vyzval ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD), aby odvolal generálneho riaditeľa Lesov SR Ctibora Határa aj obchodného riaditeľa podniku Miroslava Leláka.

"Határ a Lelák nemajú čo robiť v tomto štátnom podniku," domnieva sa Simon. Firma podľa neho priamo spadá do kompetencie ministra Jahnátka. Zaujímavá je preto otázka, či o tejto veci šéf agrorezortu vedel alebo nie. "Tieto peniaze mohli skončiť v štátnej kase," podotkol Simon. Ak Jahnátek vedenie firmy neodvolá, podľa exministra potvrdí, že sa to celé dialo na jeho pokyn alebo s jeho vedomím.

"Takto sa spravuje majetok štátu? Toto je predstava Ficovej vlády o spravovaní verejných statkov v tejto krajine?" kládol otázky opozičný poslanec. Štátnemu podniku mala vzniknúť škoda v spomínanej výške nezaplatením faktúr za dodávky dreva a štiepky zo strany spoločnosti Smrečina Hofatex.

Simon pripomenul, že za jeho ministrovania štátny podnik zastavil dodávky pre túto firmu, aby sa vyrovnali pôvodné záväzky súkromnej spoločnosti voči štátu. Po nástupe novej vlády a výmene vedenia v štátnej firme sa však podľa neho obnovili dodávky dreva do spoločnosti aj napriek tomu, že nemala bankovú záruku. Simon tak tvrdí, že vedenie Lesov SR muselo vedieť, že peniaze za dodávky dreva neuvidí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu