Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hazard nezmizne, bude len neviditeľný

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanci NR SR v závere minulého týždňa posunuli do druhého čítania návrh novely zákona o hazardných hrách. Novela limituje počet prístrojov v malých prevádzkach, teda v krčmách, kaviarňach a podobne, kde je možné prevádzkovať maximálne dva automaty.

Viac sa bude môcť prevádzkovať len v špeciálnych priestoroch – v herniach, a to minimálne s piatimi automatmi.

Asociácia zábavy a hier so znepokojením sleduje snahu vytlačiť legálne a kontrolované podnikanie v kamenných prevádzkach na úkor internetového gamblingu tak, ako sa to v posledných dňoch deje v Maďarsku. Skúsenosti zo zahraničia ukazujú, že "kamenný" hazard je takmer okamžite nahrádzaný internetom, kde však nie je možné kontrolovať vek hráčov a rizikovosť ich správania, nehovoriac o plnení si daňových a odvodových povinností voči štátu, kde pôsobia. Jediným výsledkom tohto opatrenia bude to, že tento typ hazardu sa stane neviditeľným a prístupným aj mladistvým.

„Ako najzávažnejšiu skutočnosť vidíme zvýšenie odvodov, kde si dovoľujeme podotknúť, že k ich zmene prichádza ešte ani nie po roku účinnosti posledného navýšenia a v podstate už tretíkrát v priebehu posledných piatich rokov. Pri novom odvodovom zaťažení, ktoré mimochodom patrí k najvyšším v Európe, je viac ako pravdepodobné, že v nasledujúcich rokoch bude logicky klesať počet automatov, čo je pravdepodobne aj jedným zo zámerov tejto novely,“ povedala hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Beáta Obradovičová.

Novela ponecháva právomoc obciam rozhodnúť o možnosti prevádzkovania automatov na svojom území. Občania obce majú možnosť v miestnom referende vyjadriť svoj názor najdemokratickejším spôsobom.TASR informovala Asociácia zábavy a hier.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu