Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Právnik: Novela zákona o hazardných hrách je príklad nespravodlivého zákona

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Novela zákona o hazardných hrách je výhodná len pre majiteľov herní a hracích automatov, nechráni rodiny ani závislých hráčov a je to učebnicový príklad nespravodlivého zákona. Myslí si to právnik Martin Dilong aj Michal Makovník z Fóra pre verejné otázky.

Na dnešnej tlačovej konferencii preto vyzvali premiéra Roberta Fica a ministra financií Petra Kažimíra na verejný dialóg v médiách.

Dilong novele zákona, ktorá už v parlamente prešla prvým čítaním, vyčíta niekoľko chýb. Podľa neho zákon napríklad berie slobodu samosprávam, ktoré dnes môžu svojím Všeobecne záväzným nariadením zakázať určité druhy hazardných hier na svojom území. "Viaceré takúto možnosť využívajú," podotkol.

Nepáči sa mu ani referendum, ktoré musí samospráva zorganizovať, aby hazard zakázala. "Ako možná otázka tam bola: Pociťujete, že s hraním hazardných hier v obci dochádza k vážnemu porušovaniu verejného poriadku v obci? Už tá formulácia je právne sporná," vysvetlil. Referendum sa podľa neho nesmie pýtať na pocity občanov a verejný poriadok tiež nemôže byť predmetom referenda. "O ňom predsa rozhodujú policajti, prokuratúra a sudcovia," pripomenul s tým, že záťaž takto padá aj na samosprávy.

Michal Makovník z Fóra pre verejné otázky si rovnako myslí, že hazard sa takto "zabetónuje" v obciach a mestách a zákon uľahčí prevádzkovanie herní. "Obce budú mať veľmi obmedzené možnosti zakázať hazard na svojom území," doplnil.

Aktivisti okrem verejného dialógu vyzývajú aj poslancov parlamentu, aby zákon nepodporili, a prezidenta Ivana Gašparoviča, aby ak bude schválený, zákon vetoval.

Poslanci posunuli návrh zákona do druhého čítania 19. októbra. Od januára budúceho roka by sa mali podľa neho najmä zvýšiť odvody pri niektorých hazardných hrách a zaviesť niektoré opatrenia, ktoré majú pomôcť v prevencii a boji proti závislosti od týchto hier.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu