Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mimovládky vyzývajú poslancov: Neschvaľujte zákon o hazarde

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Fórum kresťanských inštitúcií (FKI), ktoré združuje 32 organizácií, vyzýva poslancov NR SR, aby neprijali zákon o hazardných hrách. Tento návrh je podľa fóra proti občanom Slovenska.

"Viaceré naše členské organizácie poznajú zo svojej činnosti zlo, ktoré prináša jednotlivcom, rodinám i širšiemu okoliu hráčska vášeň - gambling," povedal predseda FKI František Neupauer. Domnieva sa, že múdry a zodpovedný zákonodarca, majúci na zreteli dobro svojich občanov, sa snaží vytvárať podmienky, ktoré minimalizujú možnosti na šírenie sa tohto zla.

Navrhovaný zákon podľa FKI de facto zväzuje samosprávam ruky. "Umožňuje úzkemu okruhu tzv. podnikateľov profitovať na ľudskej slabosti a biede. Spoločnosť ako celok tým veľmi trpí a stráca," upozornil Neupauer.

Proti návrhu sa nedávno postavila aj Slovenská katolícka charita (SKCH). V otvorenom liste poslancov vyzvala, aby "nepodľahli argumentom a ospravedlňovaniu hazardu z dôvodu, že prináša do štátneho rozpočtu finančné prostriedky." Navrhovanej novele charita vyčíta najmä to, že pri rozhodnutí o zákaze hazardu na území samosprávy už nebude stačiť všeobecne záväzné nariadenie, ale toto rozhodnutie bude musieť byť podmienené aj referendom.

"Každodenne sa stretávame s novými prípadmi ľudí, ktorí sa stali obeťami závislosti od hracích automatov, následkom čoho stratili svoje bývanie a dostali sa do veľmi zlej sociálnej situácie," upozornil generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu