Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Orbán: So SR chceme najskôr riešiť záležitosti, ktoré majú šancu na úspech

Robert Fico a Viktor Orbán
Robert Fico a Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarská strana chce do konca tohto roka vo vzťahu k Slovensku prediskutovať záležitosti, v ktorých je možné dosiahnuť výsledky, v roku 2013 potom prídu na rad všetky ostatné ťažšie otázky, ktoré sa týkajú národnostnej menšiny, vyhlásil dnes v Budapešti v úvode 11. plenárneho zasadnutia Stálej maďarskej konferencie (MÁÉRT) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI premiér na stretnutí pripomenul, že slovensko-maďarská zmiešaná komisia funguje dobre. "Ak to bude takto pokračovať ďalej, bude to uľahčenie riešenia týchto otázok aj vo vládnych vzťahoch," dodal.

Orbán ocenil, že Slovensko má vedenie, ktoré "je priame". "Aj Maďarsko má takúto vládu," konštatoval s poznámkou, že ani jedna strana sa netají tým, že vzťahy Slovenska a Maďarska zaťažujú neriešené problémy. Maďarský premiér dodal, že tento rok bude systém vzájomných vzťahov plný slovensko-maďarských úspechov, čo však neznamená, že nasledujúci rok bude možné zachovať takúto atmosféru pri otvorení ťažkých otázok.

Orbán v prejave pred zástupcami organizácií zahraničných Maďarov – zo Slovenska pozvali iba predstaviteľov SMK - vyjadril obavy z nacionalistického obratu v Rumunsku pri nadchádzajúcich parlamentných voľbách a ocenil vzťahy so Srbskom. V súvislosti s Ukrajinou predseda vlády poukázal na snahy o posilnenie vzájomnej dôvery. "Ukrajinsko-maďarské vzťahy dnes nie sú lepšie než aké boli pred rokom. Neboli zlé, ani teraz nie sú zlé, ale nie sú ani lepšie," konštatoval.

Orbán podčiarkol, že jeho krajina splní svoju ústavnú povinnosť - bude podporovať spoločenstvá Maďarov žijúcich za hranicami, jednak preto, aby tieto spoločenstvá boli úspešnejšie, ale aj preto, aby ich vzťahy s materskou krajinou mohli byť silnejšie.

MÁÉRT - maďarsko-maďarský summit - vznikol 20. februára 1999. Vláda Ferenca Gyurcsánya prerušila v roku 2004 sériu zasadnutí a hľadala iné formy konzultácií maďarskej vlády s organizáciami zahraničných Maďarov. MÁÉRT napokon po šesťročnej pauze zasadla v roku 2010 prvýkrát. Vlani 23. a 24. novembra sa konalo desiate plenárne zasadanie stálej konferencie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu