Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Orbán: MMF nám odmietol poskytnúť úver

Viktor Orbán
Viktor Orbán

BRUSEL - Maďarsko sa pripravuje, že si samo požičia na globálnych finančných trhoch. Medzinárodný menový fond (MMF) totiž odmietol poskytnúť krajine flexibilnú úverovú linku, agentúra Reuters citovala maďarského premiéra Viktora Orbána.

"Maďarsko požiadalo o flexibilnú úverovú linku a Medzinárodný menový fond nakoniec povedal nie," povedal Orbán na seminári v bruselskom think-tanku Bruegel. Dodal, že Budapešť si v najbližších týždňoch požičia na medzinárodných trhoch. "Rokovania sú stále otvorené, ale teraz sme veľmi blízko toho nie," uviedol Orbán.

Maďarsko ešte musí dokončiť splácanie úveru, ktorý dostalo v roku 2008 od Európskej únie a MMF. Budapešť vlani požiadala fond a úniu o preventívnu úverovú linku. Rokovania sa však zastavili, pretože Maďarsko odmietlo znížiť výdavky a zrušiť špeciálne odvody pre finančný a energetický sektor.

Budapešť tiež chcela získať preventívnu úverovú linku, zatiaľ čo MMF trval na pohotovostnom úverovom programe, ktorý je spojený s podmienkami a kontrolou ich plnenia.

Maďarsko si naposledy požičalo na medzinárodných trhoch v roku 2011. Teraz pripravuje emisiu bondov denominovaných v zahraničnej mene. "Zrejme tento mesiac alebo začiatkom budúceho mesiaca pôjdeme na trhy," povedal Orbán. "Načo by sme potrebovali akýkoľvek druh úveru od MMF, ak sa dokážeme financovať na finančných trhoch?" Informovala o tom agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu