Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Švajčiarsko má rekordnú zamestnanosť, pracujú takmer všetci

ZURICH - Zamestnanosť vo Švajčiarsku vzrástla v 3. štvrťroku tohto roka na najvyššiu úroveň od roku 1992 a silnejúca ekonomika má potenciál na vytvorenie ďalších pracovných miest.

Hovoria o tom dnes zverejnené údaje švajčiarskeho štatistického úradu. Počet zamestnaných v sektoroch mimo poľnohospodárstva vzrástol v uvedenom období medziročne o 1,3 % na 3,695 milióna, čo je percentuálne najväčší nárast od konca roka 2001. Celkové množstvo pracujúcich ľudí sa zvýšilo o 2,6 % na 4,321 milióna. Zamestnanosť vykazuje jednoznačný trend rastu, ktorý bude s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch.

Oficiálna miera nezamestnanosti je vo Švajčiarsku v súčasnosti na úrovni 3,1 %, no berúc do úvahy novovytvorené pracovné miesta, reálne je v krajine menej ako 2 % nezamestnaných.

Aj napriek mimoriadne priaznivému vývoju na švajčiarskom pracovnom trhu, podľa Švajčiarskej národnej banky (SNB) hospodársky rast krajiny bude v budúcom roku naďalej klesať. Tento rok klesla ekonomika krajiny o 3 %, pre rok 2007 SNB predpovedá o 1 % optimistickejšie číslo. Trh počíta s tým, že SNB v decembri zvýši úrokové sadzby o 25 bázických bodov a v nasledujúcom roku dôjde k ich ďalšiemu zvýšeniu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu