Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Samsung prehral boj s Apple: Musí zaplatiť 1,05 miliardy USD!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SAN JOSÉ - Juhokórejská elektrotechnická spoločnosť Samsung Electronics musí svojmu americkému rivalovi Apple zaplatiť odškodné v celkovej výške 1,05 miliardy dolárov za zneužitie patentov k telefónom iPhone a tabletom iPad.

V kľúčovom patentovom spore o tom rozhodol súd v Kalifornii. Verdikt je vnímaný ako veľké víťazstvo Applu, aj keď sa firma pôvodne domáhala oveľa väčšieho odškodného.

Samsung po vynesení rozsudku reagoval veľmi ostro a pohrozil, že v spore so svojím americkým rivalom ešte nepovedal posledné slovo. Očakáva sa preto, že podá odvolanie. Právnici Applu však oznámili, že do siedmich dní podajú návrh, aby súd Samsungu zakázal na americkom trhu predávať niektoré jeho kľúčové produkty. Súd už tiež stanovil, že týmto návrhom sa bude zaoberať 20. septembra.

Apple vďaka dôležitému víťazstvu v spore so Samsungom dostáva šancu upevniť si pozíciu na trhu mobilných komunikačných zariadení, ktorému sa práve vďaka raketovému nástupu tabletov predpovedá veľká budúcnosť. V hre tak sú desiatky a potenciálne až stovky miliárd dolárov.

Apple je teraz navyše silne vyzbrojený: rad firiem, ktoré predávajú smartphony s operačným systémom Android od konkurenčnej spoločnosti Google sa tiež môžu dočkať žaloby od Applu. Ten už teraz patrí v globálnom meradle k najväčším firmám v odvetví vyspelých technológií a je medzi nimi zrejme aj najziskovejšie.

Súd okrem iného uviedol, že Samsung zámerne zneužil minimálne tri patenty. Okopíroval napríklad aj charakteristickú funkciu, ktorá v prístrojoch Apple spôsobí, že keď sa prehliadaný text dostane na koniec stránky, tak sa odrazí, čím užívateľ vie, že text už ďalej nepokračuje. Okopírované sú podľa súdu aj ďalšie kľúčové funkcie, napríklad rolovanie textu po displeji alebo zoom a spôsob navigácie.

Apple podal na Samsung žalobu vlani v apríli. Prípad sa začal pred súdom prerokovávať na konci tohtoročného júla a tento týždeň v stredu sa porota zišla, aby prípad rozhodla. K verdiktu tak dospela tretí deň, čo je podľa niektorých právnych expertov skôr, než sa čakalo. Apple chcel pôvodne po Samsungu odškodné až 2,5 miliardy dolárov.

Samsung už predtým prešiel do protiútoku a požaduje, aby mu Apple zaplatil 399 miliónov dolárov. Má to byť za to, že Apple pri vývoji iPhonov a iPadov údajne použil technológiu Samsungu, bez toho, aby za ňu riadne zaplatil.

Obe firmy spolu vedú patentové spory vo viacerých krajinách sveta, spor pred americkým súdom bol ale považovaný za jednoznačne najdôležitejší. Verdikt už v piatok vyniesol aj súd v Južnej Kórei, ktorý uviedol, že Samsung vzhľad telefónov iPhone neokopíroval. Súd tiež dospel k záveru, že Apple a Samsung si niektoré svoje patenty vzájomne zneužili. Obom spoločnostiam vymeral menšie pokuty a zakázal predaj niektorých ich produktov na juhokórejskom trhu.

Apple a Samsung sú najväčší svetoví predajcovia smartphonov a dohromady majú pod kontrolou viac ako polovicu globálneho trhu. Samsung sa pritom nedávno stal aj najväčším svetovým výrobcom mobilných telefónov, teda nielen smartphonov, ale všetkých mobilných prístrojov. Z vrcholu tak odsunul fínskeho výrobcu Nokia.

Verdikt amerického súdu bol vynesený až po skončení obchodovania na akciových trhoch v USA. Akcie Applu obchodovanie uzavreli miernym rastom, neskôr ale v elektronických systémoch v reakcii na rozhodnutie súdu ich cena vzrástla skoro o dve percentá na 675 dolárov.

Apple sa pred pár dňami stal podľa výšky trhovej kapitalizácie najväčšou firmou v Spojených štátoch a podľa niektorých prameňov aj vo svete. Trhová hodnota firmy podľa aktuálnej ceny na burze presahuje 620 miliárd dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu