Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Naše platy: Po 20 rokoch od osamostatnenia sa zarábame 80 % českých platov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Necelých 20 rokov od rozdelenia Československa dosahuje priemerný plat v SR necelých 80 % českého ekvivalentu. Na základe vlastných výpočtov o tom informovala analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

"Kým životná úroveň Slováka predstavovala vlani 73 % priemeru EÚ, v prípade Čecha išlo o 80 %," uviedla Sadovská.

Z pohľadu cien rozličných tovarov a služieb bola vlani cenová hladina na Slovensku na úrovni 72 % priemeru Európskej únie (EÚ). V prípade Českej republiky boli síce ceny vyššie ako v SR (77 % priemeru EÚ), ale za najbežnejšie spotrebné výdavky ako potraviny, oblečenie či spotrebnú elektroniku platia tamojší obyvatelia menej. "Česi spravidla aj lacnejšie tankujú. V prepočte na eurá zaplatia menej ako za liter natankovaného benzínu, tak aj za liter nafty," konštatovala analytička.

Oproti Českej republike má Slovensko väčšie problémy aj so zvládaním nezamestnanosti. A to najmä počas posledných rokov. Kým slovenská ekonomika ukončila rok 2011 s mierou harmonizovanej nezamestnanosti na úrovni 13,6 %, v Česku nedosiahla ani polovičnú úroveň (6,7 %). V rámci celej EÚ má Slovensko navyše najvážnejší problém s dlhodobou nezamestnanosťou. Bez práce dlhšie ako jeden rok sú dvaja z troch nezamestnaných Slovákov.

Pri porovnaní verejných dlhov oboch krajín je rozdiel minimálny. Kým v roku 2011 sa slovenský verejný dlh vyšplhal na 43,3 % hrubého domáceho produktu (HDP), tak susedné Česko ho zvýšilo na 41,2 % HDP. "Aj napriek narastajúcim verejným dlhom patria obe ekonomiky v rámci EÚ stále medzi tie menej zadlžené," podotkla Sadovská.

Ako dodala, podobný trend možno badať aj pri pohľade na výšku dlhov obyvateľstva oboch krajín voči bankám. Ekonomicky aktívny Slovák dlžil banke na konci minulého roka v priemere 6130 eur. Priemerný dlh Čecha bol o 13 % vyšší a predstavoval 6918 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu