Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sme bohatší? V bankách máme o 6 % viac ako pred rokom

BRATISLAVA - Vklady Slovákov v bankách vzrástli za posledný rok o 6,1 % na 24,5 miliardy eur. V priemere mal Slovák v banke na konci júla uložených 4379 eur. Podľa analytičky Poštovej banky Evy Sadovskej je pre väčšinu občanov úplnou samozrejmosťou ukladať voľné finančné prostriedky do banky.

"Slováci dokonca ani v horších časoch neprestávajú šetriť a ušetrené centy či eurá zväčša zostávajú alebo putujú do banky," uviedla Sadovská na margo aktuálnej štatistiky Národnej banky Slovenska.

Až 58 % celkového objemu peňazí uložených obyvateľstvom v bankách sa nachádza na termínovaných vkladoch. Na konci júla 2012 mali Slováci na termínovaných vkladoch uložených 14,1 miliardy eur, medziročne sa tak stav týchto vkladov zvýšil až o 1,6 miliardy eur alebo takmer 13 %. "Slováci uprednostňujú najmä termínované vklady do jedného roku, na popularite však čoraz viac získavajú aj termínované vklady s dlhšími dobami viazanosti," myslí si Sadovská.

Bežné účty tvorili z celkových vkladov obyvateľstva 29 % a boli vykázané v objeme 7,2 miliardy eur. Podľa analytičky však Slováci postupne prichádzajú na chuť aj iným možnostiam, ako mať peniaze kedykoľvek „po ruke“. "Kým stav na bežných účtoch obyvateľstva sa medziročne znížil o 2 %, objemy na iných vkladoch splatných na požiadanie, s výnimkou vkladných knižiek, rástli," vysvetlila.

V priemere mal každý Slovák ku koncu júla 2012 v banke uložených 4379 eur. Pred rokom bol tento prepočet na obyvateľa o 228 eur nižší, teda na úrovni 4151 eur. "Hoci sa Slováci zadlžujú čoraz viac, stále sú väčšími sporiteľmi ako dlžníkmi. Na každých 100 eur uložených v banke pripadalo 72 eur z banky požičaných," dodala Sadovská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu