Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slováci sa stále viac zadlžujú: Na úveroch a hypotékach dlžíme každý 3280 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Dlhy Slovákov v bankách z roka na rok narastajú. "A to pomerne rýchlo. Slováci na konci vlaňajšieho roka dlhovali bankám 16,4 miliardy eur, čo bolo desaťnásobne viac ako pred 10 rokmi," upozorňuje analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Z úverového koláča si pritom najväčší, až 43-% podiel v hodnote 7 miliárd eur ukrojil Bratislavský kraj. Žiadnemu inému regiónu sa už ku koncu minulého roka nepodarilo odhryznúť si z koláča ani 10 % a stav úverov pre obyvateľstvo tak ani v jednom kraji nepresiahol úroveň 1,6 miliardy eur.

Za posledných 10 rokov Bratislavský kraj zaznamenal päťnásobný nárast objemu úverov. "Rekordérov ale musíme hľadať inde. Najväčší úverový boom má za sebou Nitriansky kraj, v ktorom dnes obyvatelia dlhujú bankám až 87–násobne viac ako v závere roka 2001," konštatuje analytička.

V prípade jednotlivcov ekonomicky aktívny človek z Bratislavského kraja dlží banke v priemere päťnásobne viac peňazí ako klient z ostatných regiónov Slovenska. Kým obyvateľ Bratislavského kraja dlžil banke na konci minulého roka v priemere 20.780 eur, tak v ostatných regiónoch išlo o rádovo menšie sumy, najnižšie v Prešovskom kraji (2939).

Podľa Sadovskej za rast zadlženia môže aj konkurenčný boj medzi bankami. "Snaha byť bližšie ku klientovi núti banky vytvárať nové obchodné miesta aj v takých kútoch Slovenska, kde o zastúpení banky obyvatelia na konci minulého tisícročia mohli iba snívať," dodáva s tým, že do kontaktu s bankou tak dnes klienti môžu prísť aj v obchodných centrách či na poštách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu