Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zmena dôchodkovej spoločnosti bude pravdepodobne spoplatnená!

O zmenu budete  musieť osobne požiadať Sociálnu poisťovňu.
O zmenu budete musieť osobne požiadať Sociálnu poisťovňu.

Ak patríte k tým, ktorí sa zapojili do II. piliera dôchodkového sporenia, od januára na vás pravdepodobne čakajú zmeny.

V parlamente totiž čaká na schválenie novela zákona o starobnom sporení. Jednou zo zmien, ktoré by od nového roku mali začať platiť je i poplatok za doteraz bezplatnú zmenu dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS).

Novela má obmedziť tzv. špekulatívne prestupy. „Od začiatku dôchodkovej reformy uplynuli len dva roky, napriek tomu však dochádzalo k početným prestupom, ktoré nemali racionálny základ a prevažne boli iniciované samotnými sprostredkovateľmi dôchodkového sporenia z ich vlastných dôvodov,“ vysvetľuje Zuzana Tichá z Winterthur. Pre sporiteľov však prinesie dve základné zmeny.

Prestup za poplatok

Doteraz ste mohli zmeniť dôchodkovú správcovskú spoločnosť prakticky len s jediným obmedzením. Musela vám vypršať dvojročná lehota v jednej pôvodnej DSS. Stačilo len podpísať zmluvu s inou DSS a Sociálna poisťovňa upovedomila pôvodnú DSS o prestupe a vyzvala ju, aby previedla vaše úspory do novej vami vybranej DSS. Od nového roka by podľa novely mala byť zmena na vás. Ak vám uplynie zákonom stanovená dvojročná lehota a rozhodnete sa vašu DSS zmeniť, požiadate na mieste príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne. Ale pozor! Zatiaľ čo doteraz to bolo bezplatné, od januára to vašu peňaženku bude stáť pravdepodobne 500 Sk.

Osobne požiadate Sociálnu poisťovňu o vystavenie akceptačného listu, za čo jej v hotovosti uhradíte spomínaný poplatok. „Poplatok platí klient za administratívne náklady súvisiace so spracovaním žiadosti o prestup, rovnako ako pri iných úkonoch súvisiacich s výkonom verejnej správy,“ dodáva Tichá. Výhodou však na druhej strane bude zníženie maximálnej výšky odplaty za správu dôchodkových fondov z 0,08 % na 0,075 %, resp. 0,065 % hodnoty vášho dôchodkového účtu mesačne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu