Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Skanska je opäť vylúčená zo železničného tendra

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) znovu vylúčili skupinu Skanska z tendra na modernizáciu 12-kilometrovej trate Zlatovce - Trenčianska Teplá pre rýchlosť do 160 kilometrov. Stalo sa tak po tom, ako opätovne vyhodnotili splnenie podmienok účasti uchádzačov na základe rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) zo 17. februára tohto roka.

 O svojom vyradení z verejnej súťaže informovala Skanska. Železnice Skansku, ktorá predložila najlacnejšiu ponuku, už raz zo súťaže vyradili, ale Úrad pre verejné obstarávanie nariadil vrátiť ju späť do hry.

"Môžem potvrdiť, že nám včera bolo doručené oznámenie o vylúčení. Sme prekvapení, ale sú to tie isté dôvody vylúčenia, ktoré už boli v revíznych postupoch riešené a ÚVO-m i právoplatne doriešené pred rokom a pol. Bohužiaľ, je to len ďalšie opakované odkladanie začiatku výstavby," uviedla v utorok generálna riaditeľka spoločnosti Skanska SK, a.s. Magdaléna Dobišová. Skanska je presvedčená, že ŽSR zmenia svoj názor a v revíznom postupe sa rozhodnú prijať jej ponuku. Skanska si za svojou ponukou stojí a tvrdí, že ŽSR ňou môžu výrazne ušetriť v tomto ťažkom období pre celé naše aj európske hospodárstvo.

"Bolo by zbytočné dostať sa po viac ako dvoch rokoch na to isté miesto, keď už dnes mohla tretina stavby stáť," uzavrela Dobišová. Skanska požiada ŽSR o zmenu rozhodnutia o jej vylúčení zo súťaže a v prípade, že by neuspela, môže opäť podať námietky na Úrad pre verejné obstarávanie.

Skanska v železničnom tendri na modernizáciu trate cez Trenčín navrhla vykonať práce za najnižšiu cenu, a to okolo 201 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Združenie v zložení TSS Grade, a.s., Bögl a Krýsl a Construction enginiering predložilo druhú najlacnejšiu ponuku za takmer 245 mil. eur. Konzorcium v zložení OHL ŽS, a.s., Doprastav, a.s., Váhostav - SK, a.s. a Eurovia CZ, a.s. navrhlo 263,008 mil. eur a skupina Viamont DSP, TeeragAzdag, Texopratner a Strabag, s.r.o. 279,065 mil. eur.

Pôvodná predpokladaná cena prác bola vyše 296 mil. eur. Trnavská firma TSS Grade spochybňovala priebeh súťaže, žiadala jej opätovné vyhodnotenie a poukázala na rozpor v referenciách, ktoré v tendri použil uchádzač s najlacnejšou ponukou. Tender okrem námietok predlžujú aj súdne spory, pre ktoré je ohrozené využitie eurofondov na uvedený projekt v terajšom programovom období. Ak práce na trenčianskej trati nezačnú najneskôr v lete tohto roka, nebudú môcť byť dokončené do konca roka 2015, čo je podmienkou čerpania pomoci Európskej únie.

Železnice sa k vylúčeniu skupiny Skanska zatiaľ nechceli vyjadriť, lebo tender nie je ešte stále ukončený. "V zmysle zákona sa ŽSR nemôžu vyjadrovať o priebehu súťaže až do jej právoplatného ukončenia," zareagovala v utorok hovorkyňa spoločnosti Martina Pavliková. "Ukončenie súťaže je vždy závislé od uchádzačov, ktorí môžu uplatniť revízne postupy, nakoľko iba jeden z nich je úspešný a ostatní sú neúspešní," uviedla Pavliková ešte v pondelok. Podľa nej zatiaľ nie je možné seriózne odpovedať na otázku o ukončení tendra. "Všetko by bolo iba v rovine špekulácií, teórií a hypotetických záverov," dodala. Súdy ešte právoplatne nerozhodli o žalobe spoločnosti TSS Grade proti rozhodnutiu ÚVO, ktorý vrátil pôvodne vylúčenú skupinu Skanska do súťaže. TSS Grade sa do získania oficiálneho rozhodnutia ŽSR o výsledku vyhodnotenia splnenia podmienok účasti v tendri zatiaľ nechcela vyjadriť.

Skanska ešte v marci tohto roka podala trestné oznámenie pre podozrenie, že niektoré závažné zistenia v spomínanom železničnom tendri majú známky manipulovania. Ako vtedy informovala, jej špecialisti zistili v ponuke združenia s TSS Grade 249 vážnych pochybení, z čoho minimálne desať malo byť mimoriadne závažné. V ponuke združenia vedeného OHL ŽS zas zistili 42 vážnych pochybení, pričom viac ako polovica mala byť kritická. Tender podľa spoločnosti Skanska sprevádzajú neštandardné rozhodnutia a opakované kontroly z podnetov neúspešných uchádzačov. Spoločnosť považuje za nezmysly tvrdenia, že nemá dostatočné referencie na realizáciu stavby.

Rozhodnutie o opätovnom vyhodnotení splnenia podmienok účasti v tendri zdôvodnil ÚVO tým, aby bolo zabezpečené vykonanie rozsudku Krajského súdu v Bratislave z 29. septembra minulého roku. Súd vtedy zrušil ako nezákonné rozhodnutie úradu, ktorý vlani v marci nariadil ŽSR zrušiť spomínaný tender a vrátil mu vec na ďalšie konanie. Rozsudok nadobudol právoplatnosť vlani 11. novembra, keďže Najvyšší súd SR zamietol odvolanie TSS Grade. Najvyšší súd SR v marci tohto roka zrušil rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave z novembra minulého roka o zastavení konania o žalobe TSS Grade a vrátil mu vec na ďalšie konanie. Trnavská firma sa voči rozhodnutiu krajského súdu odvolala a žiadala preskúmať zákonnosť rozhodnutia ÚVO, na základe ktorého ŽSR vrátili do súťaže pôvodne vyradenú Skansku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu