Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Počiatek odvolal štyroch z piatich členov Správnej rady ŽSR

Ján Počiatek
Ján Počiatek

BRATISLAVA - Minister dopravy Ján Počiatek odvolal štyroch z piatich členov Správnej rady Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Uvoľnené miesta v najvyššom orgáne štátneho správcu železničnej infraštruktúry chce ministerstvo obsadiť na základe výsledkov výberového konania vyhláseného 7. augusta.

Podľa zákona o železniciach sa tak má stať do tridsať dní od odvolania členov správnej rady. "Vzhľadom k mnohým kontroverzným nomináciám v rezorte dopravy za predchádzajúceho ministra je zámerom ministerstva v novo vyhlásenom výberovom konaní na základe objektívnych kritérií vybrať čo najlepších odborníkov z danej oblasti. Do výberového konania sa pritom môžu po splnení podmienok opätovne prihlásiť aj doterajší členovia správnej rady," informoval v stredu hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Záujemcovia sa môžu do konkurzu prihlásiť najneskôr do 14. augusta na ministerstve dopravy. Uchádzači spĺňajúci požiadavky budú pozvaní na výberové konanie do siedmich dní pred jeho uskutočnením.

Počiatek rozhodol o odvolaní väčšiny členov správnej rady železníc ešte 2. augusta. O miesta v tomto orgáne prišli predseda Jozef Beliš, podpredseda Peter Klinka, členovia Peter Guttman a Andrea Vítkóová. Jedinou vymenovanou členkou správnej rady železníc zostáva Darina Fabulová ako volená zástupkyňa zamestnancov spoločnosti. Minister dopravy vymenúva a odvoláva štyroch členov správnej rady spomedzi odborníkov, najmä z dopravy, financií a práva, na základe výsledkov výberového konania. O ďalšom členovi, zástupcovi zamestnancov, rozhoduje na základe volieb medzi pracovníkmi.

"Odvolanie členov Správnej rady ŽSR, ako aj výberové konanie a menovanie týchto štyroch členov je plne v kompetencii ministerstva dopravy," reagovala hovorkyňa železníc Martina Pavliková. O odvolaní členov správnej rady a vyhlásení výberového konania na obsadenie uvoľnených postov podľa nej ministerstvo vedenie spoločnosti vopred informovalo.

"Aktuálny a prechodný stav, kedy boli štyria členovia Správnej rady ŽSR odvolaní, nemá zásadný vplyv na riadne fungovanie ŽSR. Generálny riaditeľ má v náplni práce zákonom o ŽSR presne stanovené, čo musí schváliť správna rada a v tom prípade nie je možné, aby dokument neprešiel," dodala Pavliková. Správna rada za uplynulé funkčné obdobie zasadala zvyčajne raz za mesiac, najbližšie sa stretne pravdepodobne už v novom zložení a bude riadne pokračovať vo svojej činnosti.

Správna rada železníc mala predtým deväť členov. Novela zákona o ŽSR, ktorá nadobudla účinnosť 1. novembra minulého roka, znížila počet jej členov na päť. Vtedajší minister dopravy Ján Figeľ vymenoval vlani k 1. decembru do zúženej správnej rady piatich z jej predošlých členov. Dôvodom zníženia počtu členov správnej rady, podobne ako v predstavenstvách ďalších dvoch štátnych železničných spoločností, bolo šetrenie nákladov na mzdy a odmeny.

Správna rada železníc schvaľuje napríklad stratégiu rozvoja železníc, ročný podnikateľský plán a návrh projektu ich reštrukturalizácie a organizácie, ako aj ročnú, prípadne mimoriadnu účtovnú závierku a rozhoduje o rozdelení alebo vyrovnaní hospodárskeho výsledku. Schvaľuje tiež výročnú správu o hospodárení železníc, o stave majetku, s ktorým hospodária, o podnikateľskej činnosti a o použití prostriedkov zo štátneho rozpočtu. Ministerstvu napríklad predkladá návrh ceny za používanie dopravnej cesty, na vymenovanie a odvolanie generálneho riaditeľa, štatútu železníc a rokovacieho poriadku správnej rady, ročnú, prípadne mimoriadnu účtovnú závierku overenú audítorom.

Železnice Slovenskej republiky vznikli 1. januára 1993 rozhodnutím vlády SR o zriadení štátneho podniku. Od 1. januára 2002 sa podľa Projektu transformácie a reštrukturalizácie rozdelili na dva samostatné subjekty - ŽSR a Železničnú spoločnosť, a.s. ŽSR majú základné imanie 800,17 mil. eur, spravujú a prevádzkujú železničnú infraštruktúru, vrátane tratí a staníc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu