Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Dovolenkári vyčkávajú, ignorujú Grécko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Slovenskí letní dovolenkári zvolili vyčkávaciu taktiku a predaj letných dovoleniek sa po pomerne úspešných first momentoch zastavil. Blížiaci sa krach gréckej ekonomiky spôsobil masívny odlev Slovákov, nepomáhajú ani výrazne znížené ceny.

Dovolenkári sa presúvajú najmä do Turecka. Pokles záujmu o Grécko vplyvom politicko-ekonomických udalostí predstavuje medziročne desiatky percent. Menší záujem o letné dovolenky v tejto krajine sa prejavil už posledné dve sezóny, no najvýraznejší odlev turistov prichádza až teraz.

"Určite tomu nepomáhajú ani poplašné správy o neprijímaní eura na gréckych ostrovoch šírených médiami a sociálnymi sieťami, ktoré sa nezakladajú na pravde. Napriek už často dumpingovým cenám nie je o pobyty v Grécku záujem," podotýka Zoltán Cesnak z InterStore Travel Service, ktorý má v ponuke zájazdy od 76 slovenských a zahraničných tour operátorov.

Z poklesu predaja dovoleniek do Grécka profituje najmä Turecko, ktoré bolo vďaka dobrému pomeru cena-kvalita hitom už poslednú sezónu. Krajina pol mesiaca bodovala už pri zimnom predaji first momentov. A to aj napriek tomu, že je tento rok drahšie. "Zájazdy do Turecka sa predávajú veľmi dobre, a to aj napriek tomu, že ich ceny sú mierne vyššie v porovnaní s uplynulým rokom. Na júl je dokonca väčšina 10 a 11-dňových zájazdov vypredaných. Vplyv na to majú jednak vyššie palivové príplatky, ale tiež skutočnosť, že turecké rezorty si získali dobré meno vďaka kvalitným službám a nemusia viesť takú tvrdú cenovú vojnu ako v minulosti," hodnotí Cesnak.

Renesanciu zažíval donedávna aj Egypt. Predaj zájazdov do krajiny faraónov sa zastavil až po posledných správach o opakovaných nepokojoch. Po upokojení je však predpoklad, že sa záujem o dovolenku v horúcom Egypte opäť zvýši. Vzniklo niekoľko nových stredísk a služby sú tu, podľa Cesnaka, na vysokej úrovni.

Časť slovenských dovolenkárov zostane zrejme doma, časť sa presunie individuálne k "slovenskému" moru – do Chorvátska, prípadne Talianska. Informoval InterStore Travel Service.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu