Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Barroso a Van Rompuy: Spokojnosť s gréckymi voľbami

José Emanuel Barroso
José Emanuel Barroso (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Grécky ľud prehovoril a my plne rešpektujeme jeho demokratickú voľbu, oznámili v nedeľu večer (17.6), po oznámení výsledkov parlamentných volieb v Grécku, dvaja najvyšší lídri EÚ José Emanuel Barroso a Herman Van Rompuy.

Predseda Európskej komisie (EK) a predseda Európskej rady, ktorí v nedeľu zastupovali EÚ na summite G20 v mexickom Los Cabos, z mexického letoviska vyjadrili nádej, že grécke voľby povedú k rýchlemu zostaveniu vlády.

"Pozdravujeme odvahu a trpezlivosť občanov Grécka, plne si vedomí obetavosti, ktorú musia priniesť pre znovunaštartovanie národnej ekonomiky a zaistenie nového, udržateľného rastu pre krajinu," uviedli obaja lídri EÚ v spoločnom stanovisku pre médiá.

Barroso a Van Rompuy spresnili, že Grécko si aj naďalej zaslúži zostať členom eurozóny a budúcu vládu Helénskej republiky ubezpečili o svojej spolupráci a podpore v úsilí navrátiť grécku ekonomiku na cestu trvanlivého rastu.

Dvaja najvyšší lídri EÚ zároveň uviedli, že druhý záchranný balík pre Grécko, na základe na akom bol dohodnutý medzi Aténami a ministrami financií eurozóny je základným kameňom, na ktorom sa dá vystavať budúca prosperita a nové pracovné príležitosti pre občanov Grécka, pričom EÚ je pripravená pokračovať v doterajšej podpore pre dosiahnutie týchto cieľov.

Po sčítaní 50 percent hlasov odhadov by konzervatívna a proeurópska Nová demokracia (ND) získala 30,23 percenta hlasov a 130 kresiel a tiež proeurópsky orientované Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) volilo 12,62 percenta Grékov. ND a PASOK by mohli mať v 300-člennom parlamente väčšinu 164 kresiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu