Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Merkelovú znepokojuje stav francúzskej ekonomiky

Angela Merkelová
Angela Merkelová

BERLÍN - Európa potrebuje diskusiu o prehlbujúcich sa hospodárskych rozdieloch medzi dvoma najsilnejšími ekonomikami EÚ - Nemeckom a Francúzskom. Vyhlásila to v piatok nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Na stretnutí so zástupcami nemeckých podnikateľov označila svoju krajinu za "kotvu stability a motor rastu". Jej vyjadrenia poukazujú na rastúce napätie medzi tradičnými spojencami Parížom a Berlínom po tom, čo vo francúzskych prezidentských voľbách minulý mesiac zvíťazil socialista Francois Hollande.

"Keď sa pozriete napríklad na vývoj nákladov jednotkovej ceny práce v Nemecku a vo Francúzsku za posledných desať rokov, tak zistíte, že na začiatku milénia vyzeralo Nemecko v mnohých ohľadoch skôr horšie alebo prinajlepšom rovnako ako náš sused. Rozdiely sa ale teraz zväčšujú oveľa výraznejšie, čo je téma, o ktorej by sme mali v Európe samozrejme diskutovať," uviedla Merkelová.

Francúzska vláda tento mesiac schválila zníženie dôchodkového veku niektorých zamestnancov, čím čiastočne zvrátila reformu z dielne bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Vládny kabinet v Paríži chce tiež firmám zvýšiť náklady spojené s prepúšťaním zamestnancov, čo podľa viacerých nemeckých predstaviteľov ďalej zhorší podmienky v ekonomike.

Merkelová v piatok uviedla, že financovať hospodársky rast novými dlhmi je neudržateľné a opätovne odmietla zavedenie spoločných dlhopisov, za ktoré by ručila eurozóna ako celok. Nový francúzsky prezident naopak tzv. eurobondy podporuje a žiada aj opatrenia na podporu rastu, ktoré by mali kompenzovať nemecký tlak na znižovanie rozpočtových deficitov a verejných dlhov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu