Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

2% z dane sa možno zachovajú

BRATISLAVA - Možnosť zachovať dve percentá z dane pre firmy je po utorkovom rokovaní zástupcov mimovládnych organizácií s predsedom Výboru NR SR pre financie, rozpočet a menu Jozefom Burianom (Smer-SD) reálnejšia.

Podľa Petra Haňdiaka z kampane Ľudia ľuďom Burian uviedol, že jedným z návrhov je ponechanie 2% asignácie, avšak s určenou maximálnou výškou poukázanej sumy pre jednu organizáciu. Rovnako najnižšia suma, ktorú budú môcť poukázať občania, bude pravdepodobne nižšia, ako je uvedené vo vládnom návrhu. "Aj keď konkrétna výška je zatiaľ v štádiu rokovaní, mala by sa pohybovať v rozpätí od 50 do 100 korún," informuje Handiak.

Parlament má začať o spornej novele rokovať na schôdzi, ktorá sa začína 5. decembra. Dovtedy mimovládne organizácie pokračujú v kampani Ľudia ľuďom, ktorá nielen ukazuje šírku a dôležitosť aktivít, čo môžu uskutočňovať z prostriedkov z 2%, ale znamená aj štart celospoločenskej diskusie o podpore dobročinnosti na Slovensku, uvádza v stanovisku Saskia Repčíková z kampane.

Mimovládne organizácie spolu s viac ako 7 500 občanmi vzniesli hromadnú pripomienku proti návrhu novely, ktorá výrazne obmedzuje možnosť poukázať 2% z dane právnickým osobám, zvyšuje dolnú hranicu poukazovanej sumy z 20 na 250 u fyzických osôb a odoberá mimovládnym organizáciám možnosť nezdaňovať príjem do 300 000 korún. Pripravili i pozmeňovací návrh, ktorý by mal pôvodné možnosti a daňové nástroje na podporu dobročinnosti zachovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu