Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najbohatší Slovák Babiš chce od novej vlády lepšie podnikateľské prostredie

Andrej Babiš
Andrej Babiš

BRATISLAVA - Predovšetkým zlepšenie podnikateľského prostredia je to, čo od novej vlády očakáva predseda predstavenstva spoločnosti Agrofert Holding Andrej Babiš.

"Ako zahraničný investor, ktorý tu zamestnáva 6 tis. ľudí a platí dane, očakávam, že štát zabezpečí, aby sme mali priaznivé podnikateľské prostredie. Máme obrovský problém s dovážanou hydinou, niektorí naši konkurenti aj načierno platia ľudí a nepodnikajú úplne akurátne,“ skonštatoval Babiš.
Slovenský a český potravinársky sektor je podľa miliardára Babiša devastovaný predovšetkým poľskou výrobou, čím by sa mala zaoberať aj nová vláda. Za obmedzenie dovozov od našich východných susedov vraj loboval aj u Zsolta Simona.

"Za bývalého ministra, keď ma už po dvoch mesiacoch prijal, tak som mu vysvetľoval, že v Maďarsku je vyhláška, podľa ktorej treba každý dovoz čerstvých potravín hlásiť na veterinárny úrad. Dnešný systém je, že poľský veterinár dá razítko nejakému svojmu kamošovi a potom to ide na pult,“ uviedol na tlačovom brífingu po utorkovej prednáške na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave. Ako ďalej skonštatoval, "Slovensko by si malo uvedomiť, že existuje nejaká potravinová sebestačnosť a bezpečnosť. Táto krajina dnes dováža 50 % potravín, ktoré sú málo kvalitné.“

Babiš si myslí, že súčasný minister pôdohospodárstva Jahnátek má ešte stále šancu vyjednať v Bruseli lepšie podmienky pre slovenských farmárov. “Slováci a Česi sú na jednej lodi a musíme samozrejme zburcovať ešte ďalšie štáty. Vo finále je to o lobingu,“ skonštatoval. Podľa Babiša sa však slovenskí a českí politici o potravinárstvo vo všeobecnosti nezaujímajú. Vraj preto, že v ňom nevidia voličskú základňu. "Iné je to napríklad vo Francúzsku,“ dodal.

Agrofert má tento rok pokračovať v raste, pre rok 2012 Babiš odhaduje konsolidované tržby holdingu na 6 mld. eur. Podniku však bude robiť problémy stratová oblasť potravinárskych podnikov. A to najmä pekárne či hydinárne. "V Hyze máme za prvý kvartál stratu 15 mil. českých korún,“ uviedol Babiš.

V Maďarsku, kde má Agrofert už dve pekárne, plánujú postaviť tretiu, a to pri Budapešti. Babiš však nespresnil koľko do nej investuje. O zdravotníctvo vraj holding záujem nemá. "Nemal by sa z neho robiť biznis,“ myslí si Babiš. "Tu už sú iní borci, ako napríklad Penta,“ uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu