Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tvrdá rana Babišovi: Monopol na slovenské pečivo nezíska!

Andrej Babiš
Andrej Babiš

BRATISLAVA - Slovenský Protimonopolný úrad (PMÚ) nepovolil fúziu pekární Penam podnikateľa Andreja Babiša s pekárenskOU firmou United Bakeries. Voči zamietavému rozhodnutiu, ktorého dôvody hovorkyňa neuviedla, už bol podaný rozklad, o ktorom rozhodne vedenie firmy.

Úrad posudzoval transakciu z dôvodu, že obe pekárenské firmy podnikajú aj v krajine pod Tatrami. Majiteľ Agrofertu Babiš, ktorý vlastní Penam, už skôr tvrdil, že PMÚ pri rozhodovaní použil nesprávnu metodiku. Do výpočtov vraj započítal len dve pätiny pekárenského trhu na Slovensku, čo podľa neho spôsobilo, že Penamu a United Bakeries vyšiel značný podiel na trhu. Hovorkyňa PMÚ Alena Sedláková odmietla tieto tvrdenia komentovať s odôvodnením, že rozhodovanie o fúzii nie je právoplatne ukončené.

Majitelia United Bakeries medzitým odstúpili od zmluvy Hovorca United Bakeries Jaroslav Pomp už začiatkom týždňa vyhlásil, že obchod nemohol byť dokončený kvôli chýbajúcemu rozhodnutiu slovenského Protimonopolného úradu.

Sedláková uviedla, že PMÚ rozhodol už 29. júna. Zverejniť rozhodnutie ale úrad podľa jej slov mohol až po tom, čo si ho prevzali účastníci konania. Medzitým PMÚ už dostal rozklad, teda opravný prostriedok voči zamietavému rozhodnutiu o fúzii.

Český protimonopolný úrad povolil Babišovmu Agrofertu nákup pekární United Bakeries v apríli pod podmienkou, že odpredá štyri pekárne. Pôvodne mala mať skupina 25 pekární.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu