Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Európska únia uvažuje: Ako získať miliardy eur z odpadu?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL – Najvýkonnejšie členské štáty EÚ recyklujú až 70 percent svojho odpadu a takmer nič nekončí na skládkach, zatiaľ čo v iných krajinách sa na skládky dostanú viac ako tri štvrtiny odpadu, uviedla dnes Európska komisia (EK) prostredníctvom komisára pre životné prostredie Janeza Potočnika.

Úspech pri recyklácii odpadu sa v najvýkonnejších krajinách podarilo dosiahnuť kombináciou viacerých hospodárskych nástrojov, uvádza sa v správe EK. Medzi najúčinnejšie nástroje patrí kombinácia zdanenia a zákazu skládkovania a spaľovania odpadov, schémy zodpovednosti výrobcov a platby za konkrétne množstvá odpadov. Podľa EK sa tieto hospodárske nástroje sa budú musieť vo väčšej miere zaviesť vo všetkých členských štátoch.

„Odpad je príliš hodnotný na to, aby sme ho jednoducho vyhodili, a správnym prístupom k nemu môžeme túto hodnotu vložiť späť do ekonomiky. Šesť členských štátov v súčasnosti takmer vôbec neskládkuje a vo vysokej miere využíva recykláciu," upozornil komisár Potočnik.

Podľa komisára sa šiestim štátom EÚ podarilo nielen využívať hodnotu odpadu, ale v rámci procesu jeho recyklácie vytvorili prosperujúce priemyselné odvetvia a mnoho pracovných miest, čo znamená, že premenili odpad na nový ekonomický zdroj.

Podľa správy, ktorú 27. marca vydal Eurostat sa v šiestich najvyspelejších členských štátoch (Belgicko, Dánsko, Holandsko, Nemecko, Rakúsko a Švédsko) skládkuje menej ako tri percentá komunálneho odpadu. Na opačnom konci sa v deviatich členských štátoch ešte stále skládkuje viac ako 75 percent komunálneho odpadu.

Komisia podnecuje členské štáty k efektívnejšiemu zavádzaniu existujúcich právnych predpisov v oblasti odpadového hospodárstva. Odvetvia odpadového hospodárstva a recyklácie v EÚ zaznamenali v roku 2008 obrat vo výške 145 miliárd eur, čo predstavuje približne dva milióny pracovných miest. V prípade plného súladu s politikou EÚ v oblasti odpadového hospodárstva by sa mohlo v EÚ vytvoriť ďalších 400.000 pracovných miest a ročný obrat by sa zvýšil o ďalších 42 miliárd eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu