Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Medzinárodný menový fond prvýkrát priznáva: Krach eurozóny je reálny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: creditlendingblog.com)

WASHINGTON - Rozpad spoločnej európskej meny sa stáva čoraz reálnejším. Túto možnosť dokonca prvýkrát pripustil aj samotný Medzinárodný menový fond (MMF). Priznal, že pri tvorbe návrhu jednotnej meny sa vyskytla "zásadná chyba", ktorá by mohla spôsobiť jej prípadný krach.

Doterajšie prognózy túto možnosť nepripúšťali. Riaditeľka MMF Christine Lagardová začiatkom tohto mesiaca uviedla, že "nevidí jediný dôvod, prečo by euro malo skolabovať".

Špekulácie o budúcnosti európskej meny sa objavili v čase, keď rastie obava z čoraz väčšieho zadĺženia Španielska. To v súčasnosti bojuje s masívnym odlivom bankových vkladov. Mnohí odborníci sa preto obávajú, že bude nasledovať cestu Grécka, Írska a Portugalska a zažiada o finančnú pomoc.

Podľa MMF je nemožné vyčísliť prípadný dopad toho, keby niektorá z európskych krajín zmietajúcich sa v kríze opustila menovú úniu. V správe o výhľade pre svetovú ekonomiku však uviedol: "Za týchto okolností rozpad eurozóny nemôžeme vylúčiť. Ak k takému niečomu dôjde, s najväčšou pravdepodobnosťou to bude mať obrovský dosah aj na ostatných členov eurozóny. Na finančných trhoch by nastala panika. Hrozia politické šoky, ktoré by ešte viac zvýšili stres z upadajúcej ekonomiky. Situácia by mohla byť ďaleko horšia ako tá, ktorá nastala v roku 2008 po krachu americkej investičnej banky Lehman Brothers."

Medzinárodný menový fond však dúfa, že hororový scenár sa nenaplní, a že krízovým manažmentom v jednotlivých krajinách sa podarí naštartovať hospodársky rast. To platí najmä pre spomínané Španielsko, pre ktoré MMF odhaduje rast -1,8 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu