Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Priznanie ministra hospodárstva: Títo sa bijú o privatizáciu SPP!

Tomáš Malatinský
Tomáš Malatinský

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Tomáš Malatinský upozorňuje na možných kupcov minoritného 49-percentného podielu Slovenského plynárenského priemyslu, a.s. (SPP). Ten chce predať konzorcium Slovak Gas Holding, ktoré kontrolujú firmy E.ON Ruhrgas a GDF Suez.

“Kupcov môže byť niekoľko a môžu mať aj rôzny charakter,“ povedal minister po oficiálnom uvedení do úradu. Podľa ministra Malatinského slovenská vláda musí celý proces predaja plynární pozorne sledovať. “Môže ísť o kupca, ktorý chce kúpiť plynárne ako strategický majetok, ale môže ísť aj o kupca, ktorý chce kúpiť akcie len preto, aby v konečnom dôsledku v mene iných záujmov poškodil záujmy SPP. Na toto si musíme dať veľký pozor, aby tam bol kupec, ktorý bude SPP rozvíjať,“ dodal Malatinský. Ten by tiež rád vrátil minoritný podiel plynární do rúk štátu, avšak aj podľa neho Slovensko v súčasnej dobe na to prostriedky nemá.

Ako po uvedení ministra hospodárstva do jeho funkcie povedal premiér Robert Fico, slovenská vláda sa bude snažiť získať naspäť aspoň manažérsku kontrolu v predstavenstve podniku, keďže na spätné odkúpenie akcií SPP nebude mať štát zrejme prostriedky. “Budeme robiť všetko preto, aby sa zmenili pomery, pokiaľ ide o manažérsku kontrolu v SPP,“ zdôraznil Fico. Minister by mal podľa neho v krátkom čase prijať predstaviteľov plynární. “Chcem, aby nám poskytli informácie, čo sa ide konkrétne diať,“ konštatoval Fico.

Rokovania a záujem o kúpu minoritného podielu slovenských plynární už potvrdili dvaja akcionári českej energetickej skupiny EPH Daniel Křetínský a Petr Kellner. Ako uviedol koncom marca český podnikateľ Křetínský, ktorý vlastní 20-percentný podiel EPH, výsledok rokovaní o kúpe slovenských plynární by mal byť známy do troch mesiacov. Podľa Kellnera, ktorý vlastní 40 % akcií EPH, je prípadná dohoda o kúpe podielu SPP ešte ďaleko. "Sme vo fáze dohovárania sa s predávajúcim, teda s firmami E.ON Ruhrgas a GDF Suez. Musí to prejsť zložitým schvaľovaním, ešte nič nie je hotové," uviedol v utorok v rozhovore pre český denník MF Dnes Kellner.

Záujem o slovenský plynárenský podnik má podľa webstránky denníka Pravda aj poľská firma PGNiG. Tá už mala podľa denníka spolu s ďalším poľským partnerom transakciu konzultovať s predstaviteľmi slovenskej vlády.

SPP, v ktorom má slovenská vláda 51-percentný podiel, je hlavným dodávateľom zemného plynu na slovenskom trhu. Za rok 2010 SPP vykázal čistý zisk 443 mil. eur pri tržbách 2,67 mld. eur. Český konglomerát EPH, v ktorom 40-percentný podiel drží aj investičná skupina J&T, tvorí viac ako 20 firiem, ktoré podnikajú vo výrobe elektriny, tepla a v obchode s elektrinou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu